16 пожара са възникнали през август в област Смолян

16 пожара са възникнали през август в област Смолян

През месец август 2018 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 72 броя произшествия, от които 16 пожара, 2 пъти е оказана аварийно-спасителна дейност, 54 пъти е оказвана техническа помощ, получени са 3 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 7 броя са с щети. В следствие на това е повредено е едно МПС, повредено е имущество на едно домакинство, опушени са 395 кв. м. стени, покривна конструкция – 90 кв.м., Четири броя от пожарите са в следствие на възникнало късо съединение.

Произшествията, възникнали по Районни служби за ПБЗН са: РС Смолян – 30 бр.; РС Девин – 5 бр., РС Мадан – 3 бр., Златоград – 16 бр., РС Чепеларе – 5 броя.; РС Рудозем – 3 бр., РС Баните – 4 бр., и Доспат -6 бр.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. В предвид на горещото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях напомняме:

• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд.  • Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.  • Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.  • Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища. • При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

Наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, призоваваме гражданите, да осигурят пожарната безопасност като извършат следните дейности:

  • да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.

  • да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.

  • при преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнава с негорими материали.

  • да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

Вирни се горе