Янка Такева: Около 1500 учители и персонал ще останат на улицата тази учебна година

Янка Такева: Около 1500 учители и персонал ще останат на улицата тази учебна година

Очакваме в началото на учебната година 1500 учители и друг персонал ще останат без работа, като ще бъдат закрити 60 общински училища. Над 63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг. За тях родителите им ще трябва да похарчат преди първия учебен ден минимум 500 лева. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Интервю на Калина Петрова, Информационна агенция КРОСС

Г-жо Такева, кое най-вече Ви притеснява преди новата учебна година? На пръв поглед неяснотата за учебните заведения в малките населени места. Под съмнение е съществуването им особено в по-малките населени места. За там се отнася и проблемът със сформирането на полуинтернатни групи, заради което ще излязат на улицата по всяка вероятност както учители, също така и възпитатели. Разговарях с началниците на образованието в няколко общини. Като пример мога да посоча община Гоце Делчев. Очакваме в началото на учебната година 1500 учители и друг персонал да останат без работа, като ще бъдат закрити 60 общински училища. В по-малките общини над 200 паралелки не са сформирани. Ако до 15-ти септември не се вземе решение те да се дофинансират, ще има проблем. В тази посока очакваме и решение за средищните училища, като и за тях са необходими средства от републиканския бюджет. Училища не бива да бъдат закрити.

Но Вие сама отбелязвате липсата на деца, как тогава такива училища могат да съществуват? В някои общини училищата са толкова рехави, че на 100-150 км. няма училище, за това не бива да се закриват. За пример може да се даде и Кюстендилска област, където едва ли не има училища само в Кюстендил и Невестино. Идентична е ситуацията в общините Гоце Делчев, Сандански и Болярово.

И тази година в малка част от училищата, както каза министърът на образованието Йорданка Фандъкова, няма да бъдат приключени ремонтите, притеснява ли Ви този факт? Всяка година е имало довършителни ремонти до около 30 септември. Екипът на г-жа Фандъкова обеща, че ще издърпа по-напред датите за обществени поръчки, но това ще стане вероятно от следващата година.

Каква е Вашата информация за това готови ли са вече учебниците и учебните помагала? Слава Богу, учебниците и учебните помагала са готови, дори тези за първолаците вече са в училищата. Няма причина учебната година да не започне нормално. Г-жа Фандъкова е един много удачен избор на премиера Бойко Борисов. Ние сме подписали предизборно споразумение с партия ГЕРБ, в което са посочени седем приоритета. Сред по-важните са да няма намаляване на средствата в образованието, кариерното развитие и др.

Колко първолаци по Ваша информация ще прекрачат прага на училищата тази година и какви средства ще са необходими на родителите им ? Те са над 63 000 деца. Да са живи и здрави. Родителите ще трябва да похарчат минимум по 500 лева на семейство, като се започне от гуменки, нови дрехи, чанти, помагала, макар че за тях учебниците са безплатни. По данни на Националния институт на КНСБ, за издръжката на децата от 7 до 12 години са необходими над 370 лева месечно, така че подготовката на един ученик не може да бъде по-малко от 500 лева. Но трябва да отбележа, че българинът не жали пари за образование, което е и неговата най-хубава черта. Дъщеря ми, която е в Америка, ми разказа, че при откриването на Новата учебна година в САЩ – на 26 август президентът Барак Обама е поздравил всички ученици, а родителите роптаели, защо трябвало да бъде задължително образованието. На българина сред ценностите на първо място е образованието. Хубаво е, че при нас се подпомагат и социалнослабите семейства и да се надяваме, че родителите ще са достатъчно отговорни, за да не ги дадат тези средства за ракия, а наистина за своите деца.

Тук е мястото да пожелая на всички колеги и ученици здраве, успех, всеотдайност, доброта.

Как бихте коментирали инцидента със седемгодишното момиченце, което се удави в басейна на хотел в Банско, трябва ли и частните училища да подлежат на строг контрол от страна на МОМН? Частното училище изпълнява цялостната политика на министерството на образованието, но е жалко, че се случват все пак подобни инциденти.

Вирни се горе