Среща на Европейската и световна медицина предстои през септември у нас

Среща на Европейската и световна медицина предстои през септември у нас

Проф. Йован Тофоски – вицепрезидент на ЮЕМФ и председател на Македонския лекарски съюз пред Здравенюз

-Проф. Тофоски вие вече няколко години сте вицепрезидент на Югоизточния медицински форум, сега – през септември предстои конгрес на световно равнище. Как оценявате неговото значение за съсловието и региона?

-Още през 2005 г. започнахме подготовка. Ние вече проведохме редица предварителни срещи, обсъждали сме много от въпросите, особено тези – характерни за региона – клинични пътеки,у начини на заплащане, проблемите на грипната епидемия и т.н. Затова сега решихме, че е добре да се организира една по-широка среща, с повече участници, в който да вземат участие всички лекарски асоциации, всички специалисти от всички специалности. Така ще могат да се обсъдят и един много по-широк кръг от въпроси и знания на хора от различни държави, на световно известни специалисти от СЗО. Това е един огромен диапазон от тези, които още от сега предизвикват сериозен интерес.

-Става дума и за последните постижения в различните области на медицината.

-Именно, търсим последните постижения на съвременната медицинска наука и практика, в диагностиката лекуването на пациентите, за да знаем и това, което се очаква да се постигне например в областта на онкологията. Например съвсем наскоро, преди дни бе открито ново лекарство за лекуване на тумори на простатата, който е на базата на развитието на имунологията. Този начин на лечение за разлика от лъче и химиотерапията атакува клетките на рака и не засяга околните тъкани и органи. Ето такива новости ще се чуят и видят, специалистите ще имат възможности да се запознаят с тях.Подобни неща ще има във всички области – на кардиологията, на хирургията, алергичните заболявания и автоимунните болести, във всички области.

Сериозен проблем пред цялото човечество това е затлъстяването, което пък е основна причина за появата и разпространението на диабета във всичките му разновидности. Много важно тук е физическата активност, защото без нея има опасност заболяването да се появи много по-рано и в много по-тежки форми. В това направление също ще има много интересни новини.Но нашата цел определено е да потърсим и представим съвременните методи на диагностициране и терапия, на превенция на различните заболявания. Така, че тематиката ни е огромна, и ще имаме възможност да се срещнем с видни водещи специалисти от Европа и Америка. Не е изключено в тези дискусии да се родят и нови идеи.

-Значи надхвърляме, преминаваме границите на Югоизточна Европа…

-Да, но много важно е и това, че тук ще си дадат среща и лекарите от нашия регион и това е другата функция и задача на конгреса. Сега за всички е ясно, че има региони, както в Африка например, където хората нямат дори възможност да стигнат до лекаря, до медицинската услуга. Но ако погледнем от тази гледна точка ние също имаме такива проблеми – с достъпността до медицинските грижи. Защото проблемът не е в географията, а в условията, при които живее човекът. Затова много важен е и опитът, който лекарите ще обменят от своята практика – чисто професионално. Важно е да видим как се допускат и проследяват лекарските грешки, да анализираме тяхното появяване, да направим така, че да не ги допускаме в своята работа на лекари и да гарантираме пълната безопасност и сигурност на пациентите. Защото грешките в медицината се знаят, но винаги има възможност да се допуснат нови. Проблем на организация е обаче да се създадат условия, които да намалят до минимум възможността от допускане на лекарска грешка. Лекарска грешка може да се допусне при един от 300 пациенти, а при полет със самолет възможността е едно на милион. Тук нещата започват от приемането на пациента и попълването на документите до терапията за неговото излекуване. А в света годишно се правят 235 милиона операции годишно… Живота си губят хора от грешки, които биха могли напълно да бъдат избегнати. 7-8 милиона остават с трайни увреждания за цял живот. Практиката е пълна с уникални случаи – изваден здрав бъбрек, вместо болния, или здраво око вместо заболяло…Страшно е да слушаш такива неща, но това е истината и ние трябва да направим всичко възможно да избегнем предпоставките за грешка на слабостите в самата система. В САЩ заради погрешно изваден здрав бъбрек на пациента бяха заплатени 14 милиона обезщетение и безплатна хемодиализа до края на живота, но това променя изцяло живота на човека…Това е важно и за самата институция, защото една грешка води и до много повече разходи за лечение, лекарства и т.н.

-Важна тема и е функционирането на здравните системи …

-Да, особено в ситуацията, в която сме ние при едно сериозно ограничение на финансовия ресурс. Такива неща се случват в целия свят въпросът е на какво да се даде приоритет? Например листите с плановите операции трябва да бъдат публични да се виждат и знаят от всички, иначе се превръща в средство за корупция от страна на лекари и служители, които правят услуга срещу пари.

-През септември има най-много такива събития, той е конгресен месец…

-Това ни най-малко може да ни пречи, ние имаме ресурс да създадем организация за едно наистина световно събитие и в това отношение разчитаме много на добрите организаторски качества и опита на д-р Кехайов.

Хубаво е, че официалните езици на конгреса ще бъдат английски и български, това е езикът на домакините, което само по себе си е много добър положителен знак. От друга страна това ще позволи по-широкия обмен на информация и по-голямата полза за лекарите от България, а защо не и от Македония.

След това предстои да организираме такива конгреси и в другите страни от региона, вече има интерес от председатели на съсловни сдружения, които искат да се включат активно в тази дейност.

Вирни се горе