Слави Бинев : България в момента се управлява чрез пропаганда и цензура

Слави Бинев : България в момента се управлява чрез пропаганда и цензура

Г-н Бинев, какви са впечатленията Ви от гостуването и срещите Ви с хората в Родопите? Успяхте ли да Видите или да забележите ужасяващия контраст между красотата на природата и бедността на хората?

Силни, калени хора, в чийто вени тече кръвта на нашите деди, които не са се криели от проблемите, а са се изправяли срещу тях. За жалост контрастите са фрапиращи и то не само между природните дадености и мизерията, а и между интелигентността и неодобрението на родопчани от властта и от резултатите от изборите, между тяхната работливост и отдаденост и това да намерят достойно работно място, както и много други в действителност стряскащи несъответствия.

Моля характеризирайте управлението и как това се отразява от нашите и чуждите авторитетни медии?

Той ги обвинява, че лъжели, че манипулирали. Държавата е на ръчно управление. Системите не работят. Диктаторът решава въпроси от националния отбор по волейбол до тези за ядрената енергетика.В нормалните страни системите работят и задължение на управлението е да следи за автоматичното прилагане на закона, разпределяне на задачите и контрол на изпълнението. Но това, разбира се, диктаторът не го знае, защото само глупакът се меси и разбира от всичко. А за това как се интерпретират нещата в нашите и чуждите медии, ще приведа един пример. Относно посещението на Барозу, ако -човек чете нашите медии и сравни посещението с отразяването му в чуждестранните, ще остане с впечатлението, че става въпрос за две различни събития с различни герои и акценти. Например в българските медии през цялото време се внушаваше, че Борисов е едва ли не любимият син на Барозу. Докато в чуждестранните ставаше въпрос само за това, че той е изказал неодобрение за стандарта на живот на българите, недоволство от неизпълнените от правителството ангажименти по наблюдаваните от мониторинга теми или с две думи е бил в България, за да дърпа уши. Това, разбира се, е само един пример за това, че официозите дезинформират българите и съм абсолютно сигурен, че след като, всичко това приключи, на някои от изпълнителните директори и собственици на медии ще им се потърси сметка като съучастници в престъпната група на премиера, както и за това, че те са подвеждали българския народ. А всъщност са търгували с влияние, което на европейски жаргон означава корупция.

Забелязал ли сте, че нарочените десни политици и лидери не познават своите симпатизанти и “електорат” за разлика от левите?

Аз мисля, че отдавна тези условности леви и десни в световен мащаб не функционират. Всички разбраха, че управлението е важно да решава проблемите и да повишава жизнения стандарт на хората, а не да прави живота им невъзможен. Аз никога не съм делял хората на леви и десни, на дебели и на слаби, на комунисти и на фанатични тъмносини демократи, които чуват само себе си. За мен условните деления са били на разумни и смели хора, които са били готови да решат проблемите и на страхливи и самовлюбени егоисти, които знаят само да хленчат и да се крият зад тях. В тази връзка, както би казал Конфуций, не е важно .каква е котката – черна. А относно познаването на електората, дори и за моя 14-годишен син е ясно, че ти не можеш да решиш проблемите на някой, когото не познаваш. Не смятам, че “левите " могат да решават проблемите също. Те отдавна са се отделили от хората и са се блели в партийната олигархия. Дори от "Ню Йорк таймс” ги заподозряха, че те са, я създали.

Давате ли си сметка какво би се случило, ако всички тези стотици хиляди бъдат отново мотивирани в отстояване на реална демокрация? 

Да, аз си давам сметка, защото само с това се занимавам: Да търся сметка на тези, които се подиграха с гражданите на България и които смятат, че са недосегаеми зад политическия си имунитет и празната си фразеология, внушавайки, че този свят е отреден само за тях и че никой няма в края на краищата да си зададе въпроса “Аджеба какви геройства извършихте вие за обществото, в негова защита, та си позволявате да говорите от негово име като крайна инстанция?". Политиката не трябва да е привилегия на хора непознати за това общество или познати само с това, че са били политици.

Ако някой ви каже, че знае как това да стане, как бихте реагирали?

Щом го знае, к во чака!   Каква дата е според Вас 09 09.1944г. , моля за коментар, макар и със закъснение?

За едни сватба, за други брадва!; За мене просто дата; от нашата история. Аз смятам, че трябва да уважаваме чувствата на тези, които се чувстват наскърбени от тази дата и осъзнават, че това била една. Стъпка назад в развитието на България, стъпка, която позволи тоталитарния режим да ни държи за гушата. Но мисля, че трябва да уважаваме и чувствата на хората, за които този ден е празник – празник, свързан със социалната справедливост, с реда в държавата, с високите спортни успехи, о висококвалифицирано обучение и гарантирано здравеопазване. Затова аз най-вече изповядвам консервативната идея, защото запазването на определени привилегии в обществото (запазва – от англ. Conserve) е едно от най-важните неща по пътя напред. Затова мразя фанатиците и в двете посоки. Защото те не искат да оплевят бурените oт градината – едните искат да изрежат зарзавата, а другите искат за изрежат красивите червени рози заедно с бурените. И едното и другото го правят само хора, които не разбират смисъла на живота, а само смисъла на мъстта и омразата.

До какви поражения доведе атеизмът у нас и не е ли той в основата на случващото ни се?

Когато след 4 89 година пазарът бе отворен, ние загърбихме социалистическия морал, в който все пак бе ясно формулирано кое е добро и кое лошо. За жалост отвореният пазар няма житейска философия. Да него са по-валидни военните стратегии и в тази връзка, когато трябваше църквата да се намеси да обясни на обществото кое е добро и кое лошо, тя не можа да излезе от декоративното състояние, в която я бе вкарал режимът на предишния диктатор. Това създаде изключителни проблеми в обществото, защото много хора в желанието си да “правят- пари направиха врагове дори собствените си -приятели, а някой-дори собствените си семейства. И вместо да имат изпълнен и подсигурен живот се сдобиха с пръснат на парчета и безсмислен “лайф”.

Уточнението Ви към семейството ? Не мога да не Ви приветствам относно Вашата роля за преодоляване на отрицателния прираст у нас?

Бих се погрижил още по-сериозно за преодоляване на отрицателния прираст в България, но мисля, че първо жена ми няма да е много съгласна, а пък и аз си давам сметка, че заниманията ми с политика ме накараха да си сложа някакви граници. Или както казва един мой добър приятел, д-р .Михаел Барзохар, “свободен е само този човек, който – си знае границите”, а аз си ги знам, а и в момента ми се налага да си ги спазвам. Мога вече да се похваля не само с доброто си семейство и с петте си деца, но и с внучка, която тази година тръгна на училище.

Как реагира върху  Вас вашият ангажимент с персонажа на Борисов?

Аз съм се чувствал добре само на път. Пътят за мен винаги е свързан с битка! Битка с тези, които отнемат, а не дават на обществото, с арогантните глупаци, които мъстят на хората за това, че са били пренебрегвани като малки. В бойните изкуства има една легенда, в която се разказва, че хората с черен колан са задължени да се изправят срещу тъмните сили. Може да съм наивен, но, винаги съм " вярвал в това и никога не съм бягал от битката,, независимо дали тя е била с улични шерифи или с държавни престъпници. Сигурен съм, че и сега както и  преди, резултатът ще бъде същият. Тъмните сили ще трябва да си ходят. А дали нагоре или в затвора – те ще решат!

Какви са новините от Брюксел относно разследването на същия?

Впрочем знаете ли, че у нас масовият българин не знае за това разследване?

Диктаторът вече се превръща не само в проблем за България, но и за европейските институции, дискредитирайки основните принципи за свобода в съюза, което отнема възможността на европейските дипломати да изискват спазване на човешките права в други държави. Това няма как да не накара Европа да предприеме  определени мерки и да му се наложи да обяснява някои своидеиствия както от миналото, така и от настоящето, които будят подозрение. Надявам се това да се случи до края на тази година, тъй като безнаказаността кара тиранина да си мисли че всичко му е разрешено. Относно информираността – напълно е разбираемо българските граждани да не са информирани – не само за това, но и за много други неща, тъй като България в момента се управлява чрез пропаганда и цензура и това е една от най-важните нарушени свободи – свободата на гражданите на Европейския съюз да бъдат информирани. Това доказва, че когато нарушиш един закон, като следствие нарушаваш още много други, за да замажеш следите на първото нарушение.

  Съществува ли опасност случаят с това разследване да-бъде покрито, като бъде намерен удобен претекст за това? Предвиждате ли преодоляване на такъв вариант?   В Европа е много трудно да се потули такъв скандал, въпреки че той засяга както Европейския съюз, така и  най-голямата партия в момента – ЕНП, която би трябвало да бъде гарант и пазител на демокрацията в съюза. Техният шок, че съвсем безкритично са приели в редиците си диктатора Борисов е толкова голям, че все още не могат да отговорят на въпроса “наистина ли смятат,' че генерал, комунист и шеф на полицията би могъл да бъде флагман на демокрацията в България”, което във всички случаи"'-ще обърка редовите избиратели в Европа, а те дълбоко вярват в основните свободи и никога не биха подкрепили ръководители,, които да търгуват чрез политиката или такива, които ги прикриват

Вашият коментар за обвързването на г-н Петър Кадиев с политиката?

За мен заниманията с политика би трябвало да бъдат завършека на една успешна кариера, когато човек може да предаде своя опит на другите хора, а не да се събуди една сутрин и да си каже така или иначе нищо не мога, дай да се захвана с политика. Ние и затова сме на това дередже. Изключително съм радостен, че уважавана личност като Петър Кадиев влезе в политиката, защото това доказва, че истинските хора разбират, че вече не е достатъчно само да упрекваме, а да се захванем активно в разрешаването на проблемите. Той е доказателство за това, че има два вида политици -едните са застанали там горе на върха и са в. битка с хората, а другите, жертвайки своето време и рискувайки своя комфорт, са готови да застанат отпред и да ги защитят от това политическо статукво, чиято безплодност се доказва от тези 23 години безпътие........

Често задавам въпроси, чийто отговор знам, но не го знае “човекът-маса”, както би се изразил Хосе Ортега и Гасет. Защо твърде лесно хората влизат в сътрудничество в името на интереси, а твърде малко са хората, които си сътрудничат в името на идеалите? 

В това няма нищо позорно, хората понякога не подозират, че всъщност идеалите защитават техните интереси. Много често те си мислят, че защитават своите интереси, а в същото време работят срещу тях. Понякога това се случва от страх и само търсят извинение за грешния си подход друг път, защото са излъгани, трети пък стават, жертва на своята хитрост. Бих препоръчал на всички хора да не бъдат наивни идеалисти, а да бъдат хора с житейско кредо и да знаят, че успешният живот е този, в който човек може да защити своята цел, което го превръща в човек, който брани винаги своите идеали. И когато не изневериш на тях, всъщност ти си верен на себе си и на своите близки.

Кой е най-фрапиращият и циничен опит на Борисов, макар и косвено да манипулира ЕП според Вас?

Може би под ЕП разбирате европейските институции, защото неговите ангажименти са най-вече към съвета и комисията. Но така или иначе, измамите на диктатора са много, най-опасното е, че може би самият той повярва в легендата за себе си. А и аз не мисля, че той би могъл да излъже европейските институции, той там ,е тих и скромен като ангелче, а и не се включва в защита на българския интерес, което буди недоумение и презрение към него. Неговите най-големи грехове са всъщност към нас, защото той винаги е бил готов да изпълнява всяка препоръка било то на Европа или друг "континент'', без да защитава националния интерес, натягайки се на институциите, за да може да замаже огромните си гафове. Но дори и това няма да е достатъчно и ще му бъде потърсена сметка, тъй като той се превърна в един воденичен камък за съюза, а не в уважаван фактор за решаване на проблемите, които стоят пред него.

Интервю на Анастас Барбов за вестник “Отзвук”

Вирни се горе