Димитър Ганев /ТРЕНД/: „Очаквам предсрочни парламентарни избори, но не сега, не веднага“

Димитър Ганев /ТРЕНД/: „Очаквам предсрочни парламентарни избори, но не сега, не веднага“

Очаква ни горещо политическо лято, защото в най-отпускарския летен месец, ще бъде решавана съдбата на следващото правителство на България.

Димитър Ганев е български политолог и политически анализатор, доктор по политология, автор на книгата „Пътят към конституцията“ и съосновател на изследователски център „Тренд“.

Г-н Ганев, с което ви изненада вота на 11 юли? С какво тези избори бяха по-различни от предходните?

Ако сте следили публикациите на агенция „Тредн“, в дните преди изборите, в петък /9.07.2021 г./, последно публикувахме нашата последна моментна снимка на електоралните нагласи и картината беше същата след два дни. Единствената изненада, лично за мен, беше декларираната по-висока избирателна активност, която не се реализира. Бих добавил, че това е най-ниската избирателна активност след демократичните промени у нас. От тук насетне вече започват да се търсят причините за това. Според някои те са в по-малкия контролиран вот, според други – в летния сезон. Всичко това вероятно са част от аргументите, но никой не обръща внимание на един от най-важните. По всичко личи, че има умора от тази непрекъсната политическа интрига от лятото на 2020 година насам. Много висок градус на напрежението, втори избори, веднага след редовните, дистанция на част от българските избиратели от партиите, които се явиха на тези избори.

Какво отблъсна избирателите, според вас, защо през юли, при много по-добри условия, предвид пандемията от Ковид – 19, не отидоха до урните да гласуват?

По всичко личи, че избирателите не са видели сред кандидатите свой автентичен лидер или партия, която искат да ги представлява или да ги управлява. Да, „Има такъв народ“ е първа политическа сила и ще получи мандат за съставяне на правителство, но искам да отбележа, че тук не можем да говорим за някаква силна вълна на политическа алтернатива, която да смени цялата партийно- политическа система. Такива вълни сме виждали през 2001 година със Сакскобургготски и през 2009 г с Бойко Борисов. 2001 за НДСВ гласуват близо 2 млн. български граждани, , през 2009 г. за Бойко Борисов и ГЕРБ гласуваха близо 1 700 000 души, през 2021 г. за „Има такъв народ“ и Слави Трифонов гласуваха под 700 000, тоест с 1 млн. по-малко от 2009 г. Сега нямаше ентусиазъм, нямаше вълна и ще бъде огромно предизвикателство за предстоящия кабинет да стъпва на толкова малка база от гласове и на толкова малка парламентарна група.

Веднага след изборите Трифонов обяви правителството. Какво, според вас, постигна с това, като се има предвид, че веднага след това социалните мрежи бяха залети от негативни коментари? Какво казва с този ход Слави Трифонов?

Общо взето хода е шах, спрямо неговите партньори, а и за партии като БСП и ДПС, защото те нямат опции. Ако не го подкрепят, хората ще попитат защо, нали бяха за промяната, за нови, млади и образовани лица. Това неминуемо ги поставя в много трудна ситуация, в която да обясняват защо няма да гласуват този кабинет. От гледна точна на разочарованието на партиите, няма нищо по-логично от това, предвид, че не са поканени да седнат на министерските кресла. Вероятно част от тях са си правили вече сметка, разпределяли са постове и изведнъж те оставят малко разочаровани от този ход.

По този начин не станаха ли ясни техните цели – за власт и постове?

Аз нямам нищо против партиите да се борят за властта, това е основна тяхна функция. Само че в продължение на години някои от тях говореха, че биха направили всичко само, за да сменят модела, че не се стремят към властта, не са алчни за постове, биха се жертвали да поемат огромната отговорност на някое министерство. Явно сега, понеже тяхната саможертва не е осъществена, се оказва огромен проблем при съставянето на нов кабинет.

Отиваме към нови избори или очаквате някои от партиите на статуквото да подкрепят кабинета на Слави Трифонов?

Очаквам предсрочни парламентарни избори, но не сега, не веднага. Според мен лично този кабинет ще получи парламентарна подкрепа. Още е рано, но аз мога да изброя партии в НС, които не искат бързи нови предсрочни парламентарни избори. Ето тук политическия интерес ще бъде водещ и те ще бъдат готови да подкрепят всякакъв кабинет, само да няма нови предсрочни парламентарни избори. След като встъпи в длъжност този кабинет, в зависимост от неговите действия и от това как ще бъде възприеман от електората и обществото като цяло, ще става ясно дали ще разполага с парламентарна подкрепа. Интересното в случая ще бъде, че за първи път ще имаме, от самото начало, управление, което се пише на базата на мнозинства по отделни въпроси. Примерно има инициатива за елиминирането или разформироването на специализираната прокуратура и съд. Могат да са заедно Има такъв народ, Демократична България, Изправи се! Мутри вън и БСП да кажем, в друга инициатива може да са ИТН, БСП, ГЕРБ и т.н. Очаквайте в следващите месеци един кабинет, който ще бъде построен на много трудна основа. Интересното е, че вниманието на анализаторите и на журналистите ще бъде прехвърлено от Министерски съвет към Народното събрание, където ще бъде реалната политическа интрига.

Очаквате ли избори 2 в 1 на есен?

Това означава веднага избори, тоест да не се гласува кабинет, което общо взето смятам за малко вероятно. По-скоро следващите избори ще бъдат само президентски, в края на октомври, и вече от там нататък дали ще има нови избори и кога е само в сферата на свръхестествените способности на някого.

Очаквате ли да бъде връчен мандат на втората политическа сила,ГЕРБ?

Вероятно няма да се стигне до връчване на мандат на ГЕРБ. Първи мандат ще бъде връчен на ИТН. Ще има реализирано правителство. Дори и да се стигне до тази хипотеза, връчване на мандат на ГЕРБ, той вероятно няма да бъде приет.

Как гласуваха хората в малките населени места, като област Смолян, например?

Общо взето резултатите от изборите ми изглеждат логични, предвид традиционното гласоподаване в Смолян и в сравнение с предишните избори /на 4.04.2021 г./. Доброто е високата избирателна активност в областта.

На какво се дължи това?

Вероятно на по-добрата кампания на част от водачите на листите в рамките на областта, които са успели да активират по-голяма част от хората.

Г-н Ганев, какво лято ни очаква?

Горещо политическо лято, без всякакво съмнение, защото в най-отпускарския летен месец – август, ще бъде решавана съдбата на следващото правителство на България.

Благодаря за това интервю!

Поздрави на Смолян – един любим български край!

Вирни се горе