Д-р Дариткова: С електронното здравеопазване ще се постигне прозрачност в здравната система

Д-р Дариткова: С електронното здравеопазване ще се постигне прозрачност в здравната система

С д-р Даниела Дариткова – депутат и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание разговаряме след откриването на 7-мата Балканска конференция, посветена на електронното здравеопазване. Форумът „Е-здравеопазване – технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа” се проведе в края на седмицата в столицата.

— Д-р Дариткова, защо електронното здравеопазване е приоритет?

— Електронното здравеопазване е приоритет в европейските планове за развитие и е важен компонент в информационното общество. Неделима част от съвременното модерно здравеопазване е въвеждането на електронни здравни карти и на единна информационна система. Именно по този начин ще се постигне прозрачност в здравната система, ще се преустановят съществуващите в момента корупционни и порочни практики за източване на и без това ограниченият финансов ресурс и ще бъдат осигурени ефективност, качество и равнопоставеност на здравното обслужване на всеки пациент. Изграждането и внедряването на интегрирана електронна здравна информационна система в България ще допринесе за бърз, ефективен и сигурен обмен на данни между институциите. Това от своя страна значително ще подобри качеството и достъпът на българските граждани до системата на здравеопазване.

— Как мислите, какви са нагласите у нас при внедряване на тази система?

— В страната ни се наблюдава положителна тенденция в работата на отговорните институции и неправителствените организации за постигане на реални резултати в тази сфера. Все още обаче липсват цялостна, последователна и изчерпателна уредба на електронното здравеопазване в българското законодателство, ревизирана стратегия за е-здравеопазване, електронна здравна карта за всички здравноосигурени лица, задължителна учебна дисциплина „Електронно здравеопазване” в програмите на медицинските университети, обучение на участниците в здравната система за правните аспекти на електронното здравеопазване. Тези проблеми трябва да бъдат поставени на широка дискусия, за да може с помощта на всички заинтересовани страни да се намерят правилните решения.

— И какво трябва да се промени?

— Решителна крачка напред в тази сфера би било сформирането на междуведомствена експертна работна група към министъра на здравеопазването, в чийто състав да бъдат включени експерти от Комисията по здравеопазването, Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националната здравноосигурителна каса, лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, както и други участници в системата на здравеопазването. Тази работна група следва в най-кратки срокове да извърши цялостен анализ на състоянието на електронното здравеопазване у нас и да даде конкретни предложения за необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети за преодоляване на съществуващите пречки за развитието и внедряването на информационните технологии в здравния сектор в България.

Вирни се горе