Въвеждат драконовски мерки за вносните плодове и зеленчуци

Въвеждат драконовски мерки за вносните плодове и зеленчуци

Контролът върху зеленчуците по границите през тази година ще бъде драконовски и Агенцията по храните няма да позволи у нас да влизат некачествени храни. Това стана ясно по време на посещението на аграрния министър Мирослав Найденов в петричкото село Капатово, където той заряза лозята по случай празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Българската агенция по безопасност на храните ще защити земеделците от Санданско-Петричкия регион със строги проверки, защото

големият бич за производителите от този регион е вносът

на изключително нискокачествени и пълни с какво ли не плодове и зеленчуци, каза още Найденов. Според него центровете за изследване на храните към новата агенция ще са напълно достатъчни, като приоритет на министерството е създаването на мобилни лаборатории.

Лозята в масива Златен рожен край петричкото село Капатово, в които беше министърът за празника, са изградени през 2008 година по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. Вече се преработват първите тонове вино от грозде “Мелник 55”, “Широка мелнишка”, “Мелнишки рубин", “Сира”, “Мерло” и “Каберне совиньон”. През 2010 г. износът на вина е около 45 милиона литра, съобщиха от Агенцията по лозата и виното. Най-много вино сме изнесли за Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия.

Родните напитки достигат дори в Бразилия и Виетнам

По винарската програма на Държавен фонд “Земеделие” за миналата година са били усвоени около 79% от средствата.

„Повечето инвеститори в държавата трябва да се пренасочат в земеделието, тъй като в днешно време това е единственият отрасъл, който бележи ръст”, каза министърът. Намаляването с около една четвърт на броя на земеделските стопанства при преброяването през 2010 година спрямо регистрираните стопанства през 2007 г. въобще не е тревожен факт, коментира той. Защото е много трудно в Брюксел да се обясни как имаме 125 000 млечни ферми с 200 000 крави. Тоест ние нямаме даже по крава и половина на ферма. Ние трябва да забравим за образа, който имаме за нашето земеделие с Белчо и Сивушка, каза министър Найденов.

Вирни се горе