Ценовата война при мобилните телефони ще става все по-ожесточена

Ценовата война при мобилните телефони ще става все по-ожесточена

Очаква се световният пазар на мобилни телефони да се върне към растеж през настоящото тримесечие благодарение на предколедното пазаруване, след като през последните три тримесечни периоди бележеше спад. Едновременно с ръста ще се засили и ценовата война между отделните производители, прогнозират наблюдатели на сектора, цитирани от Ройтерс.

Мобилният сектор премина през най-тежкия период в своята история. Най-големият производител Nokia посочи в началото на октомври, че очаква спад от 7% в обема на световните продажби през тази година и малко покачване през последното тримесечие.

„Секторът бавно се движи към възстановяването”, коментира Нийл Моустън, анализатор към Strategy Analytics, предвиждайки 3% увеличение на пазара на смартфони за периода октомври – декември.

Според него обаче на световния пазар има голямо количество запаси, което прави „неизбежен” спадът на цените през 2010 г.

От компанията предвиждат през последното тримесечие да бъдат продадени общо 291 млн. телефона, което би било спад от 4% на годишна база и ръст спрямо 287 млн. долара за предходното тримесечие.

„През първото тримесечие констатирахме, че много фирми правиха промоции на старите си модели, които бяха предлагани на много по-ниски цени. За голяма част от компаниите това беше достатъчно, за да създадат търсене и да подобрят продажбите си”, казват от IDC.

В средата на октомври Nokia направи ново понижение на цените в каталога си, като според анализатори средното намаление възлиза на 5 на сто.

За Коледа се очаква броят на промоциите рязко да нарасне, като множество изгодни предложения вече се наблюдават на британския пазар, най-вече при по-евтините модели със сензорен екран.

Вирни се горе