"Цанков камък" гълта и пътища,три общини готвят протест

"Цанков камък" гълта и пътища,три общини готвят протест

Язовир „Цанков камък” не само се оказа най-скъпият хидрообект в България, но скоро под дъното му ще остане и единствения път свързващ Девин с вътрешността на страната. Това е причината населението на трите общини Девин, Доспат и Борино, да се готвят за протест,съобщи Standartnews.

Съществуващия път ще остане на дъното на язовира, чието запълване с вода започва на 18 юли. Обходното трасе обаче, което се прочу като платинен път заради грандиозната цена за изграждането му, още не е готово, а по мнението на специалисти няма да стане до зивиряването на язовир „Цанков камък”.

Местното население от близо 30 хиляди и туристите няма да имат достъп до Девин и района на Ягодинската пещера и Дяволското гърло, както и до язовир Доспат. Ще се блокира не само турзма, но и експорта на местните фирми, сред които е и девинската минерална вода.

От НЕК, която е инвеститор във обекта на хидровъзела, не дават гаранции, че пътят от Девин за Кричим, който е е дин от подходите към региона, няма да се затвори. Другият подход е пътят Пловдив –Смолян, чийто ремонт се готви за лятото. Предстои такъв и по трасето Батак Доспат, с което трите общини ще бъдат напълно откъснати.

Вирни се горе