Трошките с по-скъпа "Гражданска"

Трошките с по-скъпа "Гражданска"

Собствениците на трошки ще плащат по-скъпа “Гражданска отговорност”. Това ще стане, след като бъде въведена системата бонус-малус при задължителната автозастраховка, предаде АСН.

Според предложенията на Комисията за финансов надзор, размерът на премията ще се определя основно от два коефициента – за шофьора и за самата кола. Коефициентът за автомобила ще зависи и от възрастта му, дали с него са причинявани катастрофи и колко, както и от типа му – семеен, спортен, луксозен и т.н.

Предвид по-големия шанс някоя от системите на старите коли да откажат в даден момент тяхната застраховка вероятно ще струва повече, смятат експерти в застраховането.

Предстоят още много обсъждания за начина на определяне цената на “Гражданска отговорност” между застрахователите, КФН, Гаранционния фонд и МВР. Затова новата система за определяне на цената на застраховката ще влезе в сила през 2011 г. Най-вероятно при определянето на рисковия коефициент на колата ще бъде въведена точкова система и възрастта на автомобила ще може да се компенсира от липсата на катастрофи.

Със сигурност от скъпа “Гражданска отговорност” няма да се отърват младите и агресивни шофьори. В момента много от тях управляват коли, които са записани на името на баща или дядо. След въвеждането на бонус-малус системата обаче в полицата ще се вписват всички шофьори, управляващи автомобила, и така цената за джигитите ще бъде по-висока, независимо от официалния собственик на возилото. При фирмените коли пък цената на застраховката ще се формира като се съберат коефициентите на всички водачи в нея и се разделят на съответния брой шофьори, имащи достъп до автомобила.

Вирни се горе