Солени глоби за изхвърляне на гуми на нерегламентирани за целта места

Солени глоби за изхвърляне на гуми на нерегламентирани за целта места

Работна среща с представители на центровете за смяна на гуми и масла се проведе на 17.10.2020 г. в община Смолян, на която присъстваха заместник кмета инж. Мариана Цекова и представители на РИОСВ – Смолян. Повод на срещата е предстоящият зимен сезон и подготовка на автомобилите за движение при зимни условия. Обсъдени бяха проблемите с генерирането на значителен обем излезли от употреба гуми (ИУГ), задълженията на фирмите по отношение на разрешителния решим, начина на съхранение, предаването им на организации за оползотворяване и отчетността. Беше обърнато внимание, че фирмите са длъжни безвъзмездно да приемат сменените и/или закупени при тях гуми, представляващи отпадък.

Обръщаме се към всички жители на община Смолян с призив при смяна на гумите на автомобилите си, същите да се предадат на фирмите извършили смяна, а да не се изхвърлят в съдовете за смет.

Напомняме, че при изхвърляне на гуми на нерегламентирани за целта места (в съдовете за смет или около тях, дерета, зелени площи и други), физическите лица подлежат на глоба в размер от 50 до 2000 лв., а юридическите лица на имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв., апелират от общинската администрация.

Вирни се горе