Смолянски таксиджии фалират заради конкуренция от Несебър

Смолянски таксиджии фалират заради конкуренция от Несебър

10 таксиметрови коли от Слънчев бряг работят на Пампорово, като имат за това издадени разрешителни от общината, а смолянски таксита преустановяват дейност заради липса на работа. Това заяви председателят на Съюза на таксиметровите фирми в Смолян Тодор Чуртов.

Той обясни, че финансовата криза все по-осезаемо се усеща в този бранш, тъй като те предлагат услуга, от която хората могат да се лишат.

По думите му след като Смолянска област държи челната позиция по безработица в страната повече от една година би било редно да се мисли първо да се подсигурява работа на местните жители.

Той обясни, че миналата година в Смолян са работили 168 таксиметрови коли, тази година работят 126, с 42 по-малко. Таксиметровите шофьори, които са преустановили дейност са се преориентирали към други сектори, търсейки работа другаде.

Чуртов каза също, че такситата, дошли от морето, са платили разрешителни за дейността си в курорта Пампорово, но местните си данъци плащат в община Несебър.

„Ние си плащаме местните данъци в Смолян, а не можем да си изкараме заплатите”, коментира Чуртов. Той обясни, че заплатата на един таксиметров шофьор е между 250 и 350 лева, но работата значително намалява.

Чуртов каза още, че въпреки увеличената цена на горивата в Смолян няма да се повишава цената на таксиметровите услуги – дневната тарифа е 0.89 лв., а нощната е 0.99 лв., при първоначална такса 1 лев.

Вирни се горе