Смолянчани се връщат към отглеждането на картофи заради увеличената им цена

Смолянчани се връщат към отглеждането на картофи заради увеличената им цена

Увеличението на цената на картофите в края на 2010 г. и началото на тази година дава стимул на много от фермерите в Родопите да възобновят промишленото производство на този вид традиционна за Смолянско култура. В момента картофите се изкупуват на цени от 60 до 70 ст. за килограм, като повишението с около 50% спрямо 2009 г., когато масово те се изкупуваха на цени от 30 до 45 ст. Отделно по пазарите и сергиите производители продават продукцията си за 1 лв. килограма.

Кметът на доспатското село Змейца Венелин Дойков обясни, че тази година продукцията от картофи в селото е изкупена на 100% на средна цена от 60 ст. “Това е много добре за хората, тъй като остава някаква печалба и за тях”, коментира кметът.

По думите му цена от 30-40 ст. не е задоволителна, защото не могат да се покрият разходите за тор и препарати. По думите на кмета заради добрата цената хората в селото обмислят да засеят много повече площи през тази година. Самият той също до преди години е сял по 10 декара ниви, но в последните години е намалил площите на 2 декара. "Ако тенденцията се запаси много от безработните жители на селото ще се захванат отново със земеделие, каза Дойков и добави, че в момента заради липсата на препитание много от жителите на селото изнемогват. Младите хора отдавна са напуснали селото и са се заселили в Пловдив и София. В горното поречие на река Арда също се наблюдава увеличение в цената на картофите. Почти всички селища са успели да продадат реколтата за 70 ст. килограмът.

В маданското село Боровина пък в момента продават дребни картофи за 40 ст, а едрите са продадени още през октомври на цена от 50 до 60 ст.

По всичко личи, че и в Смолян тази година много хора ще започнат да сеят картофи. Запустели в последните 5-6 години ниви в момента се разорават и подготвят за посев на пролет. Става дума за ниви в рамките на самия град, които бяха изоставени през последните години. Собствениците им коментират, че дори да не продадат продукцията, тя ще помогне изхранването на семействата им. Според официалните данни на Областна дирекция “Земеделие” – Смолян за последните четири години площите с картофи са намалели с 40%.

Вирни се горе