Равнището на безработица за област Смолян е 10,6% към края на януари

Равнището на безработица за област Смолян е 10,6% към края на януари

Към 31 януари 2021 година равнището на безработица за област Смолян е 10,6%, като за община Смолян то е 6,1%, за Рудозем – 11,5%, за Чепеларе – 7,2 и за Баните – 12,1%. Общият брой на регистрираните безработни към края на предходния месец в БТ-Смолян е 2350, като за същия период на 2020-та година е 2057 лица.

Това заяви на брифинг днес Костадин Василев – директор на Дирекция „Бюро по труда“-гр.Смолян, който представи нивата на безработица за обслужваните от дирекцията общини – Смолян, Рудозем, Чепеларе и Баните.

Василев съобщи, че по програмите „60 на 40“, „80 на 20“, „запази ме“, „заетост за теб“, всички документи, постъпили в БТ-Смолян, са придвижени в указания срок без забавяне. „От месец декември сме се свързали с бюрата в Пловдив и София за включване към новите програми на пазара на труда.“ Анализът на данните показва, че сериозен ръст на безработицата се наблюдава след първата вълна на пандемията през март, април и май 2020 година. Най-високият брой безработни е регистриран през месец май, когато са 3283 лица, а постепенно от месец май с лек спад през декември броят на безработните лица за разглежданите общини спада до 2262-ма, което е с около 1 процентен пункт повече от равнището на безработица за същия период на предходната година. Според данните, предоставени от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда, втората вълна на пандемията не се е отразила толкова значително върху пазара на труда, колкото първата.

Вирни се горе