Прясното месо в хладилник само до пет дни

Прясното месо в хладилник само до пет дни

Прясното месо може да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, но след това неговото място е във фризера. Препоръчително е също в зависимост от това, дали е с кости или без, да се разфасова на отделни порции, след което да се постави в чисти неупотребявани полиетиленови пликове. Това твърди проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Замразяването е най-добър метод за консервиране на храната през зимата, защото се запазва голяма част от витамините според специалиста. Замразяването обаче няма ефекта на стерилизацията и не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.

„Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място”, съветва проф. Хаджикинов. „Най-добре е да са в трипластови плътни пакетчета. Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в тях.

Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки, съветва професорът. Те са предназначени за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така се създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

Вирни се горе