Проверяват рибните пазари, клиентите са с 30% по-малко

Проверяват рибните пазари, клиентите са с 30% по-малко

Как да познаем прясната риба за Никулден?

По рибните пазари и борсите започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните с оглед на наближаващия празник Никулден, в навечерието на който се увеличава търсенето на риба. До края на седмицата инспекторите ще обикалят търговски обекти в цялата страна, предаде БНТ. Традиционният никулденски шаран тази година се предлага на цена от 6 до 8 лева.

Много хора обаче, особено от Варна и Бургас, предпочитат на празничната трапеза да има черноморска риба. През тази година на пазара се предлага чернокоп, заргана, кая и кефал. Междувременно търговците на риба се притесняват от липсата на клиенти. Според тях, потокът от хора по борсите е намалял с близо 70%. По магазините няма опашки, а търговците са направили организация за спазване на противоепидемичните мерки.

Основното, което проверяват контролните органи, е именно разрешението за търговия с риба и рибни продукти. Следят се и всички необходими ветеринарно-медицински документи за произход и безопасност на рибата, сроковете на годност, етикетирането на продуктите и използването на лични предпазни средства от търговците.

„Ако слузта върху рибата е обилна и е по-дебел слой, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, също така хрилете трябва да са с розово – червен цвят, очите трябва да са бистри. При натиск с пръст, се образува една вдлъбнатина, която при пускане бързо изчезва – това са основните признаци, по които потребителят може да познае прясната риба“ – обесняват инспекторите.

При съмнения за нередности, потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните, както и на интернет страницата на Агенцията.

Вирни се горе