Промоциите заливат пазара по Коледа

Промоциите заливат пазара по Коледа

Хранителните продукти, алкохолът, детските играчки, техниката и дрехите са най-търсените стоки в коледното пазаруване. Това заяви за радио Дарик Рая Попова, член на браншова организация на търговците на дребно. Според нея тази година купувачите ще се насочат предимно към стоки на промоция. Намаленията ще варират между 20 и 50%.

Тази година търговците ще са принудени да се съобразят с решение на антимонополната комисия, според което комплектоването на стоки от различен вид и продаването им като промоция е в нарушение на закона, обясни Венета Господинова от Комисията за защита на конкуренцията: „Ако съм производител на хляб и на клиентите си, които могат да са дистрибутори, могат и да са крайни клиенти, зависи от много неща, ако на клиентите си давам отстъпка от 100 хляба при продажба на всеки 1000, тоест им давам 1100 хляба на цената на 1000, не е възможно вместо тези 100 хляба, вместо натуралната отстъпка, аз да предложа друг предмет на същата цена, например мобилен телефон".

Все още търговците на дребно не са наясно как ще се отрази това изискване на бизнеса. Рая Попова: „Вие имате правото да изберете това, което е най-необходимо за вас и в най-голяма степен ви устройва и като цена, и като качество. Даже напротив, мисля, че в този смисъл се нарушават правата на потребителите, защото няма да имат такова добро право на избор, както сега".

Очакванията са тази година купувачите да са пестеливи в покупките си около Коледа. Традиционно 3-4 дни преди празника ще бъдат най-активните дни.

Вирни се горе