Проектът за пътя Асеновград-Смолян е временно замразен

Проектът за пътя Асеновград-Смолян е временно замразен

Проектът за рехабилитация и модернизация на трасето свързващо Смолян с вътрешността на страната е временно спрян заради отменена процедура за избор на фирма за надзор. Това стана ясно след среща на депутатите от всички политически сили от Смолян и областния управител инж. Стефан Стайков, които обсъдиха спешни мерки по най-важните за района проекти, сред които е и пътния обект, по който ще се ремонтира близо 50км. отсечка. Търгът , чийто срок беше трети май тази година с възложител Агенция “Пътна инфраструктура” , е бил отменен в последния момент заради дискриминационни условия за допускане на кандидатите до участие. По официална информация на пътната агенция на 3 май са били отворени офертите за участие в открита процедура за: “Определяне на изпълнител за извършване на консултантска услуга във връзка с изпълнението на рехабилитацията на обект: Лот 14, “Транзитни пътища V”, Път II-86 “Асеновград-Смолян” от км 27+700 до км 76+306,70”.

Офертите са били отворени по реда на тяхното подаване

  1. ДЗЗД “Региони”, София

  2. “Рутекс” ООД, София

  3. “Пътинвест-инженеринг” АД, София

  4. “Трафикконсулт БГ” ЕООД, Варна

  5. Обединение “Софинвест-Градиакт консулт”, София

  6. “Т7-консулт” ЕООД, Пловдив

Предстои възлагането на нова обществена поръчка за избор на консултант на големия пътен обект, който е от изключителна важност за целия регион заради липса на алтернатива на автомобилният транспорт в Смолянско.

Според областния управител няма проблем търгът да е факт като процедура до 1месец.

Проблем обаче е съфинансирането на проекта, в който страната участва с 35%, а Европейската банка с 65%. За техническото изпълнение на Лот 14 , който е за рехабилитация на 48.606 км от път ІІ -86 от Асеновград до Смолян е избрано сдружението от „Родопи ІІ-86”, в което участват “Трейс груп холд” и “Виастрой инженеринг” ООД – Смолян. Според собственика на „"Виастрой инженеринг” ООД инж. Албен Родопманов, те са получили възлагателно писмо и договорно споразумение, издадена е банкова гаранция за добро изпълнение с което изпълнителят е показал пълна готовност за започване на строителните дейности, но реално още не е определена стартова дата за започване на обекта.

Вирни се горе