Правят 3 стандарта за хляб

Правят 3 стандарта за хляб

След среща на председателя на УС на Федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в земеделското министерство стана ясно, че започват масови проверки по веригата зърно-брашно-хляб, както и че ще бъдат създадени три незадължителни стандарти за хляба – Бял, Добруджа и Типов.

Стандартите, които ще се произвеждат по точно определена рецепта, няма да бъдат държавни, а отраслови, подобен е “Стара планина” при месните храни, който е на Асоциацията на месопреработвателите в България. „Стандартите за хляба няма да бъдат задължителни, но в момента, в който се пуснат тези три вида хляб, хората ще си купуват от този хляб”, обясни министър Найденов. "Освен това срокът на годност на хляба по стандартите ще бъде до 36 часа. Хлябът по стандарта ще бъде със сигурност по-скъп, но все още не е ясно с колко”, каза още Найденов.

Министърът информира още, че започва гонене на нелегалните хлебопроизводители, при които хлябът се прави в повечето случаи през нощта.

“Нашата идея е да подредим къщичката в хлебопроизводството”, каза на пресконференцията директорът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов. Мирослав Найденов уточни, че не се гледат приоритетно продуктите с ниски цени, проверява се всичко.

“Сивотата на сектора е в т.нар. ниски цени на хляба в големите търговски вериги. Сивият сектор има ново лице и сме казвали, че потребителите досега по някакъв начин и дори министърът, казваха някакви неща, които насърчаваха сивият сектор да бъде още по-настъпателен”, посочи Мариана Кукушева.

Вирни се горе