Олиото удари четири лева

Олиото удари четири лева

Цената на олиото в магазините стигна рекордните четири лева на литър. Растителната мазнина с марката “Калиакра” може да се намери от 3,40 до 3,80 лв., а с марката “Бисер” стигна 4 лв., предаде АСН.

Най-евтино в търговската мрежа се предлага “Клас олио” с цена 3,10 за бутилка. На едро продаваме по 2,60 лв., като цената тези дни падна от 2,80-2,90. Това е тенденция за последните две седмици, защото изкупната цена на слънчогледа поевтиня от 1000 лв. за тон на 920 лв. за тон. Това каза собственикът на “Клас олио” и “Клас биодизел” Мерт Йълмаз. Според него пазарът продължава да бъде динамичен.

Сега обаче търсене на слънчоглед няма, както и активен износ за навън. Затова пада цената на суровината за растителната мазнина. Той припомни, че през 2008 г. изкупната цена на слънчогледа е стигнала 1200 лв. за тон. Фабриката на “Клас олио” в добричкото село Карапелит е намалила цените на едро. Капацитетът на производство за 24 часа е преработка на 300 тона слънчоглед за 120 тона олио. Цехът на биодизел е спрял, заради високият акциз 600 лв. за тон. В него сега бутилират олио.

В страната има 4-5 производители на биодизел и никой не работи поради високият акциз, каза Йълмъз. Според него България има много голямо земеделие и потенциал да произвежда биодизел, но даваме бизнеса на арабите. Рапицата е най-добра суровина за биодизел. Когато преди две години са я използвали за преработка, цената й е била по-висока от тази на слънчогледа, а сега се изкупува със 100-150 лв. за тон по-евтино от него.

Вирни се горе