МИГ "Високи Западни Родопи" Борино - Доспат подкрепи иновативен проект

  МИГ "Високи Западни Родопи" Борино - Доспат подкрепи иновативен проект

МИГ ВЗР подкрепи иновативен проект по Мярка 121 ”Модернизиране на земеделските стопанства” със заглавие „Повишаване конкурентоспособността на съществуваща овцеферма, чрез създаване на мини мандра в с.Борино”, с бенефициент Васил Георгиев Мухтарев с.Борино, земеделски производител, съобщиха от инициативната група.

Общата стойностт на проекта е 95 200.00 лв, а субсидията е 57 120.00 лв. Инвестиционното намерение на земеделският производител Васил Мухтарев, което намери подкрепа от МИГ ВЗР има за цел да повиши ефективността на животновъдното му стопанство, чрез доставка, монтаж и пускане в експлоатация на модулно изградена мандра с капацитет 200 л. овче мляко за един цикъл /времетраене на 1 цикъл от 4 до 4,5 часа/. На територията на МИГ Високи Западни Родопи за първи път ще се изгражда подобен модулен обект.

Към настоящият момент е готова бетоновата площадката, както и са готови модулите, изработени от фирма БЛИЦ ООД, гр.Пловдив,. Предстои в края на месец април транспортиране и монтаж на модулната мандра.

Целите с реализацията на този проекта са:

изградена мандра със съвременно, високотехнологично производствено оборудване за преработка на собствена суровина в млечни продукти овче, сирене, кашкавал и кисело мляко;

повишена конкурентоспособността на стопанството си чрез производството на млечни продукти в краен продукт при преработка на собствено овче мляко с гарантиране на високо качество на крайните продукти;

повишаване на краен финансов резултат от осъществяваната дейност на база произвеждан краен продукт;

По своята същност проектът е иновативен и от този опит биха могли да се възползват и други земеделски производители- животновъди, допълват още от МИГ ВЗР.

Вирни се горе