Кризата затворила 40% от агенциите за недвижими имоти у нас

Кризата затворила 40% от агенциите за недвижими имоти у нас

Броят на агенциите за недвижими имоти е намалял с 30-40% от началото на кризата. Това заяви Добромир Ганев управител на националната компания за недвижими имоти Форос, предаде Днес+. По данни на Камарата на строителите за първите 9 месеца на годината в България е регистрирано намаление на поръчките с 30 % – 35 %, а приблизително 28 % от строителните компании са прекратили своята дейност.

Ганев каза още, че за проблемите в сектора свидетелстват и издадените строителни разрешителни, които намаляват рязко, връщайки се на нива от 2005 г. През второто тримесечие на годината са издадени 1892 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което на годишна база представлява понижение с 32 %. Подобва е ситуацията и при разрешителните за строеж на административни и други сгради, които според статистиката на НОИ намаляват съответно с 26.85 % и с 24.33%.

Важна тенденция по отношение на новоиздадените разрешителни за строеж на жилищни сгради е намаляването на площа и общия брой апартаменти в сградите, т.е. новопланираните обекти са значително по-малки в сравнение с предходната година.

Вирни се горе