Храните са поскъпнали рязко през третото тримесечие

Храните са поскъпнали рязко през третото тримесечие

Цените на повечето основни хранителни продукти са скочили рязко през третото тримесечие на годината.

Това сочи годишният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която следи ежемесечно цените на едро на храните у нас.

Председателят на комисията Едуард Стойчев, цитиран от БНР, отчете, че през годината

най-голямо е било поскъпването при олиото – с 43%.

В момента цената му стабилно продължава да расте. От януари до август повишаването е било само с 15 ст. на литър, но от август много рязко скача от 1,90 до 2,36 лв. за литър. В момента цената му е 2,58 лв. С 34% се е покачила цената на брашното през годината. До юли тя е била 65 ст. за кг, а в момента е около 90 ст.

Бялото саламурено краве сирене също е поскъпвало с 30% от януари досега. Цената му се е повишила плавно, като до средата на годината е била абсолютно стабилна и след това, от юли тръгва рязко нагоре.

Същото се наблюдава и при кашкавала, който е поскъпнал в рамките на една година с 22%. Кравето масло за разлика от сиренето и кашкавала е поскъпнало само с около 10% през август, но след това цената му пада.

Причината за рязкото покачване на храните от юли, според Стойчев,

най-вероятно се дължи на общата световна зърнена криза,

която се отразява и в нашия регион. "Аз много пъти съм казвал, че нещата са свързани – няма как цената на млечните продукти да не тръгне нагоре, при положение, че за отглеждането на животните е нужен фураж.

Русия забрани износа на всякакви житни продукти заради лошата реколта, Украйна последва нейния пример.

Затова е съвсем нормално в нашия регион да се получи поскъпване на житните продукти, а от там съответно и на месо, и на мляко – на сиренето, кашкавала и т.н.", обясни той.

Много е интересна и тенденцията в цената на свинското месо – то в момента е по-евтино, отколкото в началото на годината.

През януари цената му е била около 6 лв. за кг на едро, имало е рязък спад до юни, после рязко покачване, и в момента се продава за 5,24 лв., обясни председателят на комисията.

Същото се наблюдава и при каймата, тя в момента е на цената от началото на годината.

При обикновените кренвирши обаче се забелязва съвсем плавна, но стабилна тенденция на поевтиняване с 10% от началото на годината.

“Според мен след въвеждането на стандарта “Стара планина”, обикновените кренвирши запазват тенденцията на поевтиняване. През януари са били 4,97 лв. за кг, а в момента са на 4,50 лв. на кг”, посочи той.

Вирни се горе