Горубсо-Мадан с 4,2 млн. лв. загуба за миналата година

Горубсо-Мадан с 4,2 млн. лв. загуба за миналата година

Рудодобивното дружество Горубсо-Мадан АД е реализирало за миналата година нетна загуба на стойност 4,2 млн. лв. при печалба в размер на 126 хил. лв. година по-рано, става ясно от отчетите на дружеството.

Собственик на Горубсо-Мадан АД е Интертръст Холдинг, което има мажоритарен дял в публичното Оловно цинков комплекс АД.

Основно добитата и преработена от Горубсо-Мадан АД оловно-цинкова сулфидна руда се доставя на ОЦК АД, като основната суровина за производство на металите.

Продажбите на Горубсо-Мадан през 2008 година намаляват до 16,3 млн. лв. от 18 млн. лв. през 2007. От оперативна дейност дружеството отчита загуба на стойност 3,8 млн. лв.

Активите на рудодобивната компания към края на миналата година възлизат на 39,1 млн. лв., собственият капитал е 19,4 млн. лв., а останалата част, или 19,7 млн. лв., представляват задължения. От тях 8,9 млн. лв. са към свързани лица.

Оперативният кеш е положителен и възлиза на 413 хил. лв. при 23 хил. лв. положителен паричен поток от оперативна дейност за 2007. Паричните средства в края на миналата година възлизат на 22 хил. лв.

Миналата година Горубсо-РОФ се вля в Горубсо-Мадан, в резултат на което капиталът на Горубсо-Мадан бе увеличен до 779 967 лева, разпределен в същия брой акции с номинал 1 лев.

Интертръст Холдинг АД искаше да продаде на Оловно цинков комплекс 39 хил. акции на Горубсо-Мадан, или 5% от капитала на последното. Комисията за финансов надзор обаче задължи ОЦК да не подлага на гласуване точката от дневния ред, която предвиждаше прехвърлянето на въпросния дял.

Вирни се горе