Глобяват енергото, ако не включва тока за 19 лв.

Глобяват енергото, ако не включва тока за 19 лв.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще глоби ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, ако някое от дружествата събира по-високи от установените такси за повторно включване на спрян ток. Според последното решение на регулатора електроразпределителните дружества (ЕРП) имат право да искат за тази услуга по 19 лв., ако включват спрения заради неплащане ток до 24 часа.

За експресната услуга пък ДКЕВР е заковала цена от 38 лв. Новината за новите глоби, които грозят енергото, беше обявена от председателя на регулатора Ангел Семерджиев след откритото заседание на комисията.

Справка в ценоразписите на трите ЕРП-та показва, че към момента само Е.ОН не спазва последното решение на енергийния регулатор и прилага по-високи такси от допустимите. Според тарифата на Е.ОН от 12 ноември

дружеството събира от клиентите си по 34,90 лв.

за обикновената услуга по включване на прекъснатото електрозахранване и 69,80 лв. за експресната. От дружеството, което обслужва Североизточна България коментират, че те не се съобразяват с решението на ДКЕВР, тъй като регулаторът от своя страна не спазва решение на Върховния административен съд (ВАС). Другите две енергодружества – ЧЕЗ и ЕВН, обаче ще прилагат по-ниската тарифа.

Вирни се горе