Финансова криза ли? Едва 3 банки у нас са на загуба за 2009 година

 Финансова криза ли? Едва 3 банки у нас са на загуба за 2009 година

Напук на всички твърдения за тежестта на финансовата криза, банковият сектор у нас се оказва доста устойчив на свиването на икономиката и увеличаването на дела на лошите кредити. Това се вижда от отчетите на банките за 2009 година, които бяха представени в БНБ.

От него стана ясно, че кризата е „изяла“ 44 на сто от печалбата на банковата система спрямо 2008 година и за цялата 2009-та година банките са постигнали печалба от 780 млн. лв. За същия период активите на банките са забавили ръста си до едва 1,9 на сто, след като през 2008 година същите нараснаха със 17,7 на сто.

Чия печалба е най-висока?

В топ 3 по печалба за 2009 година няма размествания вече трета поредна година, като челната тройка е окупирана от Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Обединена българска банка.

Като най-устойчива на кризата отново се проявява мегабанката Уникредит Булбанк, която е постигнала печалба от 193 млн. лв., което означава, че във финансовата институция е съсредоточена 25% от печалбата на цялата банкова система. На този фон банката има активи за 11,51 млрд. лв., което е 16% от всички активи на системата.

По отношение на печалбата се наблюдава спад с 33,15 на сто спрямо 2008 година, когато бе постигнат положителен резултат от 288,71 млн. лв.

От ДСК са постигнали печалба в размер на 172 млн. лв. през 2009 година, като е регистриран спад от 35,17 на сто. Най-влошен изглежда резултатът на ОББ, която е претърпяла срив на печалбата от 52 на сто до „едва“ 100,1 млн. лв.

Кой има най-слаби резултати?

В дъното на класацията по печалби е клонът на гръцката Алфа Банк у нас. Той е генерирал колосалната за банковата ни система загуба от 68,95 млн. лв. за 2009 година. Това е ръст от близо 200% спрямо загубата от 23,06 млн. лв., отчетена през предходната година. За сметка на това активите на финансовата институция нарастват с 4,5 на сто до 2,24 млрд. лв. и твърдо заема деветата позиция по този показател.

Със загуба за 2009 година са още Емпорики Банк и НЛБ Банка – София (бивша Запад-Изток). Отрицателният резултат на Емпорики възлиза на 7,02 млн. лв., а този на НЛБ – на 3,92 млн. лв. Така гръцката банка почти удвоява загубата си от 2008 година (3,67 млн. лв.), а пък НЛБ излиза на „червено“ въпреки печалбата от 1,45 млн. лв., която имаше към 30 юни тази година.

Кой е лидер по ръст на активите?

От всички 29 банки, попадащи в анализа, едва 13 финансови институции са претърпели свиване на активите си. За сравнение, през 2008 година четири банки съобщиха за спад на активите си.

Всички останали са отчели нарастване на своите активи, като най-силно това се наблюдава при три от сравнително по-малките банки – Българска банка за развитие, Тексим и Търговска банка Д.

Най-голям спад на активите

С най-силен спад на активите си е БНП Париба, която отчита спад на активите от 41,16 на сто до 438,62 млн. лв. Така почти е заличен ръстът от 35,7 на сто, отчетен през 2008 година. Финансовата институция е претърпяла и сериозен спад от 61,7 на сто при печалбата си, която се е стопила до 4,8 млн. лв.

Кой увеличава пазарния си дял най-бързо?

В банковия сектор пазарният дял се определя като размер на активите на всяка банка спрямо общия размер на активите в системата. По този показател от години наред лидери са Булбанк, ДСК и ОББ и поради тази причина по-интересно е изменението в класацията.

Най-силно в това отношение се е представила държавната Българска банка на развитие, чийто пазарен дял е скочил със 105% за последната година, което се дължи на силното увеличение на активите. Така институцията вече притежава близо 1,3 на сто от всички активи в системата.

А кой е изгубил позиции?

Големият губещ на пазара за годината е БНП Париба, чийто пазарен дял пада почти наполовина до 0,62 на сто от стойността на всички активи в системата. По около 20 на сто понижение в дела си отчитат Те-Дже Зираат Банкасъ и Общинска банка.

От всичко казано дотук може да се заключи, че банковата система продължава да функционира при стабилни нива на печалба и при отсъствие на резки изменения в размера на активите. На този фон не се наблюдава разместване в челната десетка на банките у нас по размер на активите, а измененията на пазарния дял са по-скоро при малките участници на пазара.

Със сигурност като положителна може да се приеме липсата на голям брой финансови институции, които да отчитат загуба или драстична загуба на позиции.

Вирни се горе