Фалстарт на сезона на гъбите в Смолянско, много гъбари – малко гъба

понеделник, 14 май 2018 г.

По 12 лева за кило манатарка, смърчкулата държи цена от 40 лв.

Сезонът на диворастящите гъби в Смолянско не стартира според очакванията и въпреки, че се появиха вече всички видове гъби, количествата са много малки, за сметка на гъбарите. Всеки ден излизат десетки хора в гористите местности с надежда да си докарат по някой друг лев, но за съжаление на този етап в региона гъбите са много малко.

По 12 лева за килограм стартира от няколко дни изкупната кампания на манатарката в района, като на този етап смърчкулата продължава да държи висока цена и се изкупува за по 40 лева за килограм, съобщи Захаринка Билянова – собственик на пункт за изкупуване на гъби. За майската гъба се дават по 30 лв., а челядинката е по 6 лв. за кило, съобщи Дарик.

„Очаквахме доста по различен сезон, но се оказва доста слаб. Има много желаещи да берат гъби, но количествата им са ограничени. Надяваме се в близките дни обстановката да се промени и гъбата да тръгне масово“, коментира още Билянова.

Доста родопчани се опитват да компенсират липсата на гъба в България, като ходят да берат в Гърция, но за съжаление в момента и там ситуацията е идентична. Заради сушата там гъбите са малко, а разходите за пътуването им са доста и на този етап има сериозен отлив и от брането на гъби зад граница.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009