Експерт: Банките ни закъсват догодина

Експерт: Банките ни закъсват догодина

Войната за депозити обезкръвява банките. Ако не бъдат взети спешни мерки, битката за парите на клиентите може да се превърне в голям риск за стабилността на банковия сектор в България. Дори може да попречи за въвеждането на еврото. Това заяви Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, предаде Стандарт.

Казини участва в среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. Според Казини, през 2010 г. се очаква задълбочаване на рецесията у нас, което ще доведе до влошаване на банковите активи и дори рекапитализиране на сектора.

“Битката за пазарен дял принуждава трезорите да свиват маржа между лихвите по кредитите и депозитите и така да намаляват печалбите и да щадят клиентите си”, смята Казини.

“Засега обаче банките в България са в много добро състояние въпреки болната икономика и са сред най-капитализираните”, допълва той. Предвижда се от 5 до 7 процента спад на възвръщаемостта върху инвестициите. До момента съкращенията в банковата система са около 9% от персонала.

“Не е изключено догодина някои трезори да започнат да отчитат и загуби. Затова правителството и БНБ трябва да започнат провеждането на “квази парична политика” – да депозират част от фискалния резерв в търговските банки като стимул за увеличаване на кредитирането”, призова Андреа Казини. Той препоръча и ново споразумение с МВФ за смекчаване ефектите от кризата.

Оживлението в Европа се очаква не по-рано от 2010 г., а българската икономика дори ще премине през по-продължителен период на икономически растеж под възможностите в сравнение с останалите страни от ЦИЕ, смятат от УниКредит Булбанк. Те все пак подчертават, че техният сценарий е по-консервативен от консенсусната прогноза.

Банковите експерти предвиждат спад на експорта между 30 и 50%, както и намаление с 15 до 40 на сто в секторите, ориентирани към вътрешното потребление.

Вирни се горе