Бензинът гони рекордните 2,40 лв. за литър

Бензинът гони рекордните 2,40 лв. за литър

След увеличението на цените на едро на горивата от „Лукойл България” в края на миналата седмица най-масовият бензин А-95 на много места в страната вече струва близо 2,40 лв. за литър. Това е само с 20 ст. по-евтино от пиковата цена, която това гориво достигна по време на рекордите през 2008 г., показа проверка на „Монитор”.

2,39 лв. на литър струва бензин А-95 на много от бензиностанциите на ОМВ. С 3 ст. по-евтино се продава горивото в бензиностанциите на „Лукойл”. С още 3 ст. по-евтино е в повечето обекти на „Шел”, а най-евтино е в обектите на „Петрол” ­ в много от тях това гориво все още струва между 1,98 лв. и 2,00 лева за литър.

Дизелът също поскъпна, но само с по 1-2 стотинки на литър. Литър дизел вече струва 2,47 лв. по обектите на „Лукойл”. Малко по-евтин е той по колонките на „Шел” и ОМВ.

Само за два дни в края на миналата седмица цените на дребно на горивата се увеличиха с между 3 и 5 ст. на литър. От началото на годината поскъпването е вече близо 5%. Причината е нестабилната цена на петрола на борсите през последите дни, породена от несигурната обстановка в Египет и други африкански държави.

Вирни се горе