Банка ДСК е българската банка на годината

Банка ДСК е българската банка на годината

С поредица награди приключва годината за Банка ДСК. Определяна и от потребители, и от експерти като банката с най-голямо доверие сред клиентите, финансовата институция държи най-големия пазарен дял у нас Банка ДСК е „Банка на годината в България за 2015 г.” според британския The Banker.Банката получи признанието във високопрестижния конкурс „Награди 2015 за банка на годината”, организиран традиционно от британското списание. Това е петото поред отличие «Банка на годината в България“, присъдено на Банка ДСК от.The Banker, пише БЛИЦ.

Присъждането на първото място в класацията се основава на прецизната оценка на журито, която включва представянето на банките на фона на променената глобална среда – забавен икономически растеж и проблемите, свързани с ниските лихвени нива. Особено внимание тази година оценяващите са обърнали на степента, в която банките познават своите клиенти, на мерките и регулациите, които прилагат срещу изпирането на пари, както и на технологичните подобрения и иновации, предприети от тях, за да отговорят на предизвикателствата на днешния ден, доминиран от мобилните и онлайн комуникации.

Банка ДСК е отличена за устойчивия си модел на взаимоотношения с клиентите и за високото ниво на доверие, с което се ползва сред потребителите на банкови услуги в страната. Освен че продължава да бъде лидер в банкирането на дребно и регистрира висока степен на капиталова адекватност, Банката уверено следва стратегическите се приоритети в обслужването на малкия и среден бизнес в страната и в предлагането на високотехнологични решения и канали на различните си клиентски групи, посочва изданието.

Друго международно признание за Банката е призовото място в годишната банкова класация на базираното в Лондон издание bne IntelliNews, посветено на бизнеса, икономиката и финансите на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа. С възвръщаемост на собствения капитал от 21.71 %притежаваната от Банкова група ОТП и втора по големина в страната, Банка ДСК печели първо място в крайното класиране. Основният показател, на базата на който е извършена класацията на банките в повече от 30 страни в региона, е възвръщаемост на собствения капитал, като са взети под внимание и растежът на активите и печалбата на класираните банки.

Банка ДСК е „Банка на годината 2014“.

На 5 ноември т.г. Банка ДСК получи приза „Банка на годината 2014“ и наградата в категорията „Най-голям пазарен дял“ в традиционния конкурс „Годишни банкови награди” на Асоциация Банка на годината.

Банката победител беше определена сред 28-те български трезора от жури, съставено от водещи банкери, финансисти и анализатори. Конкурсът се състоя в рамките на международната конференция “Финансова стабилност”, организирана от Асоциацията, на която български и международни топ банкери обсъдиха ключови въпроси като финансовата стабилност, предстоящите стрес тестове и оценка на активите на банките и застрахователите.

Най-предпочитаната банка

Това показват резултатите от проучване на потребителските нагласи, проведено през февруари 2015 г. Банка ДСК за пореден път е определена като банковата институция, която се ползва с най-голямо доверие в България.

Доверието е поставено от 77% от интервюираните като основен критерий за избора им на банка. Не по-малко важно се оказва и качеството на обслужване в офисите на банките – 77% от респондентите оценяват като водеща бързината, а 62% – компетентния персонал. Най-висок рейтинг интервюираните са присъдили на Банка ДСК. С 26% от избора на участниците за най-предпочитана банка тя е поставена на първо място, с нарастващ тренд спрямо края на 2014 г.

Национално представителното проучване на потребителската удовлетвореност от банковите услуги в страната е проведено от Client Х – доставчик на услугата „таен клиент“ в България. Идеята на проучването е периодично да се изследват и отразяват нагласите на обществеността към банковия сектор – основните фактори за избор на банка, най-често използвани банкови продукти и удовлетвореност.

Поредното признание за Банка ДСК и нейния главен изпълнителен директор Виолина Маринова дойде от авторитетната международна организация Европейска бизнес асамблея (със седалище в Оксфорд, Великобритания. В тазгодишното издание на наградите на Асамблеята Банката бе номинирана в категорията „Най-добро регионално дружество“, а Виолина Маринова в категорията „Мениджър на годината“. Номинациите са резултат от внимателен подбор, извършен от аналитичните центрове на ЕБА. Банка ДСК е оценена за отличната й бизнес репутация, ефективна стратегия и продължаващо развитие и израстване, а селекцията на топ мениджърите, номинирани за мениджър на годината, се основава на сбор от критерии, като: представяне и ефективност на ръководената компания, визия и лидерство, иновативност и креативност, професионализъм, изключителни мениджърски умения, етични бизнес стандарти и корпоративна социална отговорност. Номинацията на г-жа Маринова е заслужено признание за значителния й принос към развитието и успеха на ръководената от нея институция, за прилагането на най-добрите управленски практики и дейност в името на клиентите и служителите.

Вирни се горе