Здравни инспектори измерват ръст и тегло и определят индекс на телесна маса днес в Смолян

Здравни инспектори измерват ръст и тегло и определят индекс на телесна маса днес в Смолян

На 19-ти май за пореден път отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Той е учреден през 2009 г. с цел превенция на пандемичното нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване – състояния, които се отразяват на цялостното ни здраве и влошават качеството на живота ни. Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. По данни на НЦОЗА в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване. Данните от национално проучване на храненето сред децата в ученическа възраст в България за 2010-2011г. показват, че с наднормено тегло са 30,2 % от изследваните момичета и момчета, като 12,7% от тях са със затлъстяване.

В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високо енергийни храни от една страна и понижен разход на енергия от друга. Това води до натрупване на излишна мастна тъкан в тялото.

Много хора не отричат, че имат проблем с наднорменото тегло или не разбират как то се отразява на здравето им. Борбата тегло не е само козметична цел. Здравословното хранене, оптималният двигателен режим и балансираният начин на живот водят не само до хубава фигура, но и до повече здраве.

В тази връзка РЗИ – Смолян препоръчва спазването на следните правила:

  1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене, не бързайте.

  2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.

  3. Ежедневно приемайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.

  4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.

  5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.

  6. Ограничавайте приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.

  7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.

  8. Намалете употребата на сол и на солени храни.

  9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.

  10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.

  11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.

  12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

По повод Европейският ден на 18 май от 10. 30 часа пред сградата на РЗИ, безплатно ще се консултира всеки желаещ . Специалисти от здравната инспекция ще предоставят здравно образователни материали, измерват ръст и тегло и определят индекс на телесна маса. Хората ще бъдат запознати с енергията, която получават от най-често приеманата от тях храна, как да подбират продуктите за дневното си меню и заедно с определен двигателен режим, да постигнат и утвърдят здравословно хранително поведение.

Вирни се горе