Започва работа ядрено-магнитния резонанс в смолянската болница

Започва работа ядрено-магнитния резонанс в смолянската болница

До сега най-близкият град за изследвания с ядрено магнитен резонанс / ЯМР/ бе Пловдив като пациентите от Централните Родопи трябваше да преодоляват голямо разстояние и много време, за да получат тази високоспециализирана диагностика. Отскоро Смолянският регион има свои собствени възможности за образна диагностика от най-висока класа. След като премина тестовият период и получи всички разрешения за експлоатация, монтираният ядрено магнитен резонанс в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян, влезе в действие, съобщи пресаташето на болницата Александър Кисьов.

Проведено е обучение на екипа в периода януари – март. Трима лаборанти от отделението по образна диагностика са подготвени да работят с ЯМР, но е предвидено с него да работят общо четирима. До сега е използван и опитът на фирмата доставчик „Дженерал Мотърс” като нейн служител /апликант/ е участвал активно в обучителния процес.

На този етап чрез ядрено магнитния резонанс се правят изследвания на нервната система, главата и на гръбнака, но по –нататък предстои да се правят и на корема.

Това са областите, в които възможностите на сложното съоръжение ще се използват най-пълноценно, каза началникът на отделението за образна диагностика д-р Петър Лалов. Той посочи, че чрез тази високоспециализирана диагностика може да се прави още по-прецизно изследване на патологията на централната нервна система.

Реално през първите месеци на тази година вече са изследвани над 20 пациенти на МБАЛ – Смолян.

Гаранцията на ЯМР от фирмата-производител е седемгодишна. Високотехнологичното съоръжение работи при строго контролирани параметри и условия, създадени специално за него в една от залите на първия етаж на лечебното заведение.

Създаващото се силно магнитно поле, което обаче е безвредно, не допуща да бъдат изследвани лица с импланти и стимулатори.

От съображения за сигурността на пациента подвижни метални предмети като фиби, бижута, очила, часовници, слухови апарати, всички подвижни зъбни протези, запалки, монети и т.н. не трябва да бъдат внасяни в залата с апарата, тъй като могат да доведат до нараняване. Това е от особено значение за пациенти с поставен пейсмейкър, изкуствени стави или клипсове от предходни операции.

Изследванията на нуждаещи се пациенти чрез ЯМР ще е по преценка на лекари-специалисти в съответните области. Те ще се заплащат от Здравната каса, след като МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” сключи договора с нея. При необходимост обаче, посочи д-р Лалов, високотехнологичното съоръжение ще може да се ползва и срещу заплащане като цените ще бъдат също уточнени и обявени.

Вирни се горе