Започна работа Регионален съвет по здравеопазване, председател е д-р Мими Кубатева

Започна работа Регионален съвет по здравеопазване, председател е д-р Мими Кубатева

Започна работа Регионален съвет по здравеопазване, с председател директорът на РЗИ Смолян – д-р Мими Кубатева и членове – ръководители на лечебни, здравни и съсловни регионални организации и представители на Областна администрация и общините. Съветът има за задача да подпомага координацията на дейностите във връзка с осъществяваната от РЗИ Смолян държавна здравна политика на територията на областта и оказва консултативна и експертна помощ в организацията на медицинското обслужване при бедствия, аварии и кризи, съобщи д-р Мими Кубатева.

Съветът е постоянно действащ орган, който ще провежда най-малко 3 заседания годишно. На първото заседание на 15 октомври членовете на съвета бяха запознати с анализа на заболяемостта на населението в Смолянска област, състоянието на лечебната мрежа и осигуреността с медицински кадри в региона през 2011 г.

Членовете на съвета единодушно приемат, че основният проблем на здравеопазването в областта е кадровата необезпеченост, за решаването на което е необходима държавна политика и политика на общините и лечебните заведения за стимулиране на лекарите и специалистите по места, обясни още д-р Кубатева.

Регионалният съвет обсъди и ситуацията в гр.Девин и счита, че общината няма основание да очаква от държавата пари за погасяване на натрупаните задължения. Най-големият проблем за разкриване на болнично заведение в Девин е липсата на лекари в града, допълни директорът на здравната инспекция.

Вирни се горе