С информационна кампания РЗИ отбелязва Световната седмица на кърменето

С информационна кампания РЗИ отбелязва Световната седмица на кърменето

Регионална здравна инспекция – Смолян ще отбележи Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август 2018 г. с информационна кампания.

Световната седмица на кърменето се провежда ежегодно през първата седмица на месец август и има за цел да подчертае огромните ползи, които кърменето може да донесе както за здравето и благосъстоянието на бебетата, така и за доброто физическо и психическо майчино здраве. Тази година всички инициативи преминават под мотото: “КЪРМЕНЕТО – ОСНОВА НА ЖИВОТА”.

Данните сочат, че в глобален план само 40 % от бебетата под 6 месеца са изцяло кърмени, а търсенето на адаптирани млека расте. Изкуствените храни за кърмачета са в състояние да имитират някои от съставките на майчиното мляко, но формулата не може да замести кърмата, която постоянно променя своите хранителни вещества през периода на кърмене.

За да насърчи младите майки към кърмене и за да им помогне в отглеждането на децата им, РЗИ – Смолян предостави на МБАЛ – Смолян различни информационни материали, които да бъдат разпространени сред бременните. Брошурите със заглавия: „ Знания за бъдещата майка”, „Грижа за бебето – къпане и ежедневен тоалет”, „ Масаж и гимнастика на новороденото” , „Кърмата – незаменимата храна” могат да бъдат намерени и в сайта на здравната инспекция www.rzi-smolyan.com. Освен полезни съвети за храненето на бременната и на кърмачката, там може да бъде намерен и филмът „Гърдата е най-доброто”, показващ ползите от кърменето, най-често допусканите грешки и начините за справяне с тях .

РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе