РЗИ стартира седмица за борба със затлъстяването

РЗИ стартира седмица за борба със затлъстяването

От днес, 28 ноември Регионална здравна инспекция в Смолян стартира седмица за борба със затлъстяването под мотото “Рационалното хранене и двигателният режим – здравословно и естетическо изкуство”.

Целта е информиране на обществеността относно ползите и практиките на здравословното хранене. Акцентира се и върху преодоляване на вредните хранителни навици, на проблема със затлъстяването при децата и тенденцията за нарастване броя на хората с наднормено тегло, съобщиха от здравната инспекция.

В рамките на инициативите, насочени към насърчаване на здравословното хранене, РЗИ – Смолян предвижда различни инициативи. От 30.11.2011г. ще се извършват безплатни консултации в кабинета на РЗИ за здравословно и диетично хранене. Там всеки желаещ би могъл да определи своя индекс на телесна маса и получи съвет от специалист по въпроси свързани с индивидуалното му хранене в това число и диетично. РЗИ вече организира чрез медицинските специалисти в училищата серия от обучения като предостави на подрастващите здравно-образователни материали – книжки с препоръки за здравословно хранене и плакати с хранителната пирамида. Най-малките ученици получиха и създадената от РЗИ – Смолян книжка за забавления и учене «Приключения с лакомства». Утре- 29 ноември, в Неделино по инициатива на ОДЗ “Пролет” ще се проведе детски празник “Магия на здравето”. Мероприятието ще включва и дискусия с представители на новото ръководсво на града, медицински специалисти и педагози от други детски заведения и експерти от РЗИ относно Наредба №6 за здравословно хранене в детските заведения, влязла в сила от септември тази година, както и проблеми възникнали при изпълнението й.

В седмицата за борба със затлъстяването инспекцията припомня няколко прости правила, за да бъдем по-дълго здрави и да водим по-качествен начин на живот. • Контролирайте редовно теглото си. • Ако повишите теглото си, намалете количеството на порцията храна, която обичайно консумирате. • Намалете приема на високо-енергийни храни, специално богатите на мазнини, захарните и сладкарските изделия, безалкохолните напитки, съдържащи захар. • Приемайте повече зеленчуци и плодове. • Замествайте тестените и сладкарските изделия с пълнозърнест хляб, спагети от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, царевица. • Хранете се редовно няколко пъти през деня – редките хранителни приеми водят до преяждане. • Пийте достатъчно вода. • Ограничете приема на алкохол. • Бъдете физически активни поне 30 минути дневно (напр. бързо ходене).

При лица със затлъстяване или поднормено тегло се препоръчва медицинска консултация за определяне на подходяща програма за хранене и двигателна активност защото затлъстяването е сериозен здравен проблем, който значително повишава риска от развитие на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, нарушения на мастната обмяна, жлъчно-каменна болест, хормонални нарушения, ставни заболявания (остеоартрит и подагра), някои видове рак и др.

Затлъстяването създава и психо-социални проблеми. Ако сте с наднормено тегло, нужно е да промените храненето си и да увеличете двигателната активност, препоръчват здравните специалисти. Предприемането на мерки за намаляване на теглото е особено наложително при наличие на затлъстяване. Понижаването на теглото спомага за намаляване на повишеното кръвно налягане и подобряване на нарушените липидни показатели в кръвта. Поставяйте си обаче реалистични цели, не се стремете да отслабвате с повече от 0,5 кг на седмица –прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване е вредно за здравето и не води до траен резултат.

Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия В България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване, отбелязва заместник-директорът на Националния център за опазване на общественото здраве доц. д-р Пламен Димитров. Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2015 г. населението с наднормено тегло ще надмине два милиарда възрастни и че повече от 700 милиона от тях ще са със затлъстяване.

Вирни се горе