Пик на смъртните случаи заради КОВИД-19 през август в област Смолян

 Пик на смъртните случаи заради КОВИД-19 през август в област Смолян

„От началото на извънредното положение потвърдените случаи на заразени с COVID-19 от област Смолян са 614, от които 505 лица са излекувани. За съжаление, битката с болестта са изгубили 25 души от региона. Активните случаи към момента са 84, от които 53-ма се лекуват в домашни условия, а 31 са хоспитализирани – 17 в МБАЛ-Смолян, 6 в МБАЛ-Мадан, 3 в МБАЛ-Златоград и 5 в лечебни заведения извън територията на нашата област. Новорегистрираните заболели през изминалата седмица са 36.“, областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян пред медиите на брифинг днес.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева направи обзор на епидемичната обстановка за разпространението на COVID-19 в област Смолян през месец август. „Новите случаи за месеца са 154 на възраст от 1 до 93 години, като най-засегнатите общини през месеца са община Смолян с 93-ма новооткрити, Златоград-26, Рудозем-23, Мадан-19. Броят на заразените лица под 19 години е 6, между 25 и 49 години са 29 човека, на възраст над 50 години са 77% от заразените. 104-ма са хоспитализираните през месеца – около 67.5% от всички заразени. От тях 99 лица са лекувани в болници на територията на област Смолян и 5 лица извън областта. Излекуваните лица през месец август са 142-ма. Починали са 13 болни – 4 жени и 9 мъже. 12 са лицата от медицински персонал, заразени през периода, от които трима лекари, един фелдшер, 5 медицински сестри, трима санитари.“ Д-р Кубатева уточни, че анализът на данните сочи запазване на високия брой новозаразени в региона, като най-пиковите дати са 4, 5 и 14 август. Причините за това се отдават на високата откриваемост на случаите, поради това, че хората търсят лекарска помощ при проява на първите леки симптоми. Вземат се и се изпращат за изследване голям брой проби за PCR-тест – за периода от 02 до 30 август са взети 689 проби, при общ брой от началото на пандемията 3235. Направените бързи тестове през месеца са над 230. Предпоставка за големия брой на починалите е високият относителен дял на заразени възрастни хора с придружаващи заболявания. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести, относителният дял на позитивните на COVID-19 над 50 години в нашата област е значително над средния за страната. „Епидемичните проучвания показват, че заразата се предава по-често в домакинствата. И в област Смолян, както се потвърждава навсякъде по света, младите, които са по-активни и пътуват повече, заразяват възрастните, без самите те да проявяват симптоми и да предполагат, че са заразени.“, каза д-р Кубатева, като апелира за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, повече отговорност от страна на младите и предпазливост от страна на възрастните хора. „По отношение на медицинския персонал, епидемичните проучвания сочат, че почти всички са заразени извън работното място.“

„Към момента в МБАЛ-Смолян се лекуват 17 пациента с доказан COVID-19. Очакват се резултатите от изпратени проби на още седем пациента.“, съобщи директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. Той потвърди, че няма новозаразени сред медицинския персонал на болницата.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст.комисар Николай Димов каза, че няма изменения в криминалната обстановка в региона през изминалата седмица. Не са установени нарушения от страна на спазване на предписанията от РЗИ.

Румяна Карагрошева – из.д. директор на РЗОК-Смолян, представи информация относно средствата по клиничните пътеки за лечение на пациенти с COVID-19, както и доплащането от НЗОК за дейностите към болниците поради оттеглянето на пациенти с друг вид заболявания по време на пандемията. Тя уточни, че след систематизиране и обобщаване на информацията и от месец август, ще бъдат предоставени по-подробно обобщени числови данни. Справката от седмичния доклад на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на COVID-19 в област Смолян сочи, че са извършени общо 116 проверки.

Служители на РЗИ – Смолян са извършили 73 проверки за спазване на противоепидемичните мерки: 31 проверки в обекти с обществено предназначение; 19 проверки в хранителни и нехранителни магазини; 3 проверки в кафета и ресторанти; 5 проверки в детски градини; 15 проверки в лечебни заведения. Извършени са две нощни проверки – 1 в гр. Девин и 1 в гр. Златоград. При извършването на проверките през отчетния период има 1 съставен акт и 1 е поканен за съставян на акт. В детските градини се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Дирекция „Инспекция по труда“ – Смолян е извършили 11 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Обект на проверките са търговски обекти (хотели и ресторанти) и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения.

Служители от отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са извършили 32 проверки, като 6 от тях са на територията на община Смолян. Проверени са 24 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 8 обекта за производство и търговия с храни. Не са констатирани несъответствия.

Служителите на Областна дирекция на МВР – Смолян са оказали 20 съдействия на здравните инспектори от РЗИ – Смолян. Няма установени нарушения на въведените противоепидемични мерки, както и нарушения на дадените предписания за домашна карантина.

Вирни се горе