Нови случаи на хепатит в община Златоград

Нови случаи на хепатит в община Златоград

В периода 01.02.2018 г. – 16.02.2018 г. е проведен мониторинг на питейната вода в община Златоград и са регистрирани нови случаи на чревни инфекциозни заболявания, съобщават от РЗИ Смолян.

Публикуваме дословно справката на здравната инспекция:

Брой населени места, в които са извършени изследвания за периода 01.02.18 г. – 16.01.2018 г. – 8 броя.

Брой изследвани проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показатели, включени в постоянния мониторинг –15 брой.

От тях не отговарят на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – 1 проба не отговаря по микробиологични показатели от с. Старцево. По повод на това РЗИ-Смолян издаде предписание и даде подробни указания за предприемане на хигиенни мероприятия и обеззаразяване на питейната вода. Взетата контролна проба е без отклонения от нормите.

Във връзка с установено замътване на питейната вода в гр. Неделино след паднали обилни валежи, РЗИ-Смолян провери качеството на питейната вода чрез лабораторен анализ, който не показа отклонения от нормите.

Взети са 4-ри проби питейни води от гр. Златоград – ОУ „Васил Левски“, СУ „Антим I“, ДГ „Снежанка“ и хранителен магазин „Солар Еко Енерджи“. Всички проби са без отклонения.

рой изследвани проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показатели, включени в периодичния мониторинг – няма.

От тях не отговарят на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – няма.

Брой изследвани проби питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг – 5 броя. Взети са проби от местни чешми в гр. Златоград, които се използват масово от населението. Всички проби са без отклонения в качеството и са годни за питейни нужди.

Брой на регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания за периода от 01.02.18 г. до 16.02.2018 г. – 19 броя. От тях: ентероколит – 10 броя; колиентерит – 0; вирусен хепатит тип А – 9 броя ; шигелоза – 0; салмонелоза – 0;

Кратко описание на случаите с доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и влошените качества на питейната вода – няма;

Предприети мерки за административна принуда във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването:

Предписания – 1 брой;

Актове – няма;

Заповеди – няма;

РЗИ Смолян

Вирни се горе