Над 100 жени от Смолян се прегледаха за рак на гърдата

Над 100 жени от Смолян се прегледаха за рак на гърдата

112 жени от Смолян се прегледаха за рак на гърдата. Комплексното мамологично изследване, включващо консултация, палпация и ултразвукова диагностика беше извършено от д-р Младен Младенов – акушер – гинеколог и мамолог в АГ болница „Света София”.

Според него пожелалите да се изследват жени от нашия град имат много добра здравна култура и са грижовни към своето здраве. Повечето имат кисти на млечната жлеза, само при една е установен проблем, изискващ допълнителни изследвания. Д-р Младенов уточни, че кистите не са патология и не се нуждаят от специално поведение, а само от наблюдение. Единственият проблем, който може да възникне при тези жени е увеличаване обема на кистите, болка или възпаление.

Постепенно с напредването на възрастта, с настъпването на менопаузата и намаляването на хормоналното ниво, кистите в повечето случаи се резорбират и изчезват. Специалистът посочи и основните 5 стъпки, които биха могли да ограничат риска от рак на гърдата:

• По възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години);

• Двигателен режим – активното движение статистически намалява риска;

• Спазване на нормално телесно тегло;

• Избягване на неконтролируемата употреба на хормонални препарати (това не се отнася за хормоналните контрацептиви, които според д-р Младенов не водят до рак на гърдата);

• Диета с хранителен режим, при който има намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.

Д-р Младенов посочи, че според Европейската стратегия за превенция и ранно откриване на рак на гърдата, жените на възраст 30 – 40 години трябва да следят състоянието на гърдите си веднъж годишно чрез ехография, а тези над 40 години чрез мамография на всеки 2 години.

Вирни се горе