МБАЛ Смолян се оборудва с високотехнологична апаратура

МБАЛ Смолян се оборудва с високотехнологична апаратура

По изпълнявания от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”АД – гр. Смолян проект BG161PO001/1.1-08/2010, съфинансиран от ЕС чрез ОП „Регионално развитие” – „Подкрепа за реконструкция , обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градски агломерации” на обща стойност 7 479 738, вече са доставени 16-срезов многодетекторен компютърен томограф „Сименс”, ендоскопско оборудване, включващо колоноскоп и гастроскоп, отделно – система за архивиране на образите,съобщи пресаташето на здравното заведение Александър Кисьов.

След два месеца модерното оборудване ще бъде въведено в експлоатация и достъпно за ползване от гражданите на Смолян и цялата област.

В рамките на проекта се очаква още доставката на ядрено-магнитен резонанс, дигитален графичноскопичен рентгенов апарат и дигитален мамограф. За монтажа на ядрено-магнитния резонанс бе основно прустроена зала, която да отговаря на специалните изисквания за работата на съоръжението.

Началникът на отделението за образна диагностика д-р Петър Лалов поясни, че сега тече монтажът на 16-срезовия многодетекторен компютърен томограф. След това предстоят пусковите му изпитания, които включват и заключенията на комисията за контрол на лъчезащитата, лицензирането на апарата от Агенцията за ядрено регулиране. Най-общо с една ротация на апарата ще се получават 16 образа при двойно по-голяма скорост, посочи специалистът. Ускорява се многократно времето на изследването, както и неговото качество. Много по-богат е и софтуерът за обработка на образите и възможностите за нови видове реконструкции, ще има и условия за виртуална колоноскопия, каза д-р Лалов. Той уточни, че на новия компютърен томограаф ще работи екип от четирима подготвени рентгенолози на отделението.

С този мащабен проект, нашата болница прави сериозна стъпка към превръщането си във високотехнологично лечебно заведение. Подобряваме нивото на диагностичната дейност и особено за ранно откриване и диагностициране на онкологични и други заболявания, посочи изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев.

Цялата сграда е с изцяло подменена дограма. А с направената реконструкция на отоплителната инсталация, новата парокотелна централа и монтирането на соларна инсталация на покрива ние повишаваме енергийната ефективност и комфорта на пациентите и работещите в МБАЛ. Очакваме оттук нататък и значително снижение на разходите ни за отопление, каза още д-р Даракчиев.

Вирни се горе