Холестеролът - как да го превърнем в наш приятел

Холестеролът - как да го превърнем в наш приятел

Защо едно от най-честите изследвания,които ни предписва личният лекар, е това на нивата на холестерол в кръвта ни?

Защо е толкова важно те да се в норма и как да ги поддържаме в здравословни граници?

Какво представлява?

Холестеролът е жизненоважно, мастноподобно вещество, което се съдържа във всяка клетка на нашия организъм, както и в кръвта ни. По-голямата част от холестерола се произвежда от черния ни дроб, а останалата си я набавяме чрез храната.

Защо ни е толкова необходим?

Холестеролът има изключително важни за нашето тяло функции: участва в изграждането на мембраните на клетките и в образуването на половите и надбъбречните хормони; без холестерол организмът ни не може да синтезира витамин D, който ни е необходим за здрави кости, нито пък да произвежда жлъчните киселини, без които мазнините в организма ни не могат да бъдат преработени правилно.

Рисковете, когато е повишен.

Когато в организма ни се натрупа излишък на холестерол, той не може да бъде разграден и това крие рискове за здравето ни. Основната опасност е от появата на атеросклероза, която пък е причина за повечето сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на сърцето например.

Ето какво се случва при атеросклероза: по стените на артериите се натрупва непреработен „лош“ холестерол; това води до стесняване на артериите, до влошаване на кръвоснабдяването на сърцето и дори до спиране на притока на кръв към него. А това може да има фатални последици.

Как да избегнем проблемите?

Причините за повишеното ниво на холестерол в кръвта са различни, като наличието на някои е извън контрола ни: наследствена предразположеност, хронични заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза, захарен диабет, полът (след менопаузата при жените холестеролът нараства). Има неща, които обаче можем да променим в начина си на живот, и така да намалим до минимум риска за здравето си:

  • Да спрем да пушим. Няма полезна цигара – независимо дали сами ще я изпушим, или някой около нас дими.

  • Да се справим с наднорменото тегло. Излишните килограми повишават нивото на холестерола в кръвта ни.

  • Да внимаваме с алкохола. Ако прекалим с него, нарушаваме процеса по разграждане на холестерола в организма ни. Затова нека предпочетем червено вино вместо бира и да се ограничим до 1-2 чаши дневно.

  • Да се движим повече. Така понижаваме нивото на „лошите“ ЛНП и повишаваме стойностите на „добрия“ ЛВП.

  • Да се храним здравословно. Трябва да включим в ежедневното си меню много плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ориз, бобови храни, млечни храни без или с ниско съдържание на мазнини. Добре е месото да е без тлъстини, а когато готвим, е хубаво да заложим на растителните масла.

Предимствата на маслото от ленено семе

То е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини. Скорошно изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве доказа, че редовният му прием може да понижи свързаните с холестерола артериални заболявания с над 46 %. Лененото масло е наш сигурен съюзник, за да се предпазим от атеросклероза, сърдечна аритмия, сърдечен пристъп и инфаркт. Повишената консумация на омега-3 мастни киселини от растителни източници (като лененото семе) понижава риска и от повторна поява на проблеми със сърцето.

Вирни се горе