Атакуват ни 4 щама грипни вируси. Как да се предпазим?

 Атакуват ни 4 щама грипни вируси. Как да се предпазим?

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса – А, В и С, които не могат да се различат симптоматично.

Четири грипни щама ще ни разболяват този сезон – два са от щам A – „Мичиган“ и „Сингапур“ и два са от щам B – „ Колорадо“ и „ Пукет“. Към два от върлуващите щамове нямаме изграден имунитет, тъй като са нови.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Не се заразяваме само от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на определена повърхност и ние пипнем и докоснем лицето, носа или устата. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно от 2 до 5 дни. Характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите. Най – уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и други. Често това са вторични бактериални инфекции.

Как да се защитим от грип?

Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най – ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Поставянето на ваксина не означава, че няма да боледуваме въобще през зимния сезон, но инфекцията ще протича по-леко и сме предпазен от усложненията.

За да се защитим от заразяване е препоръчително да избягвате близък контакт с болни лица и местата с много хора и масовите мероприятия. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най – ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар. Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми на заболяване.

Информацията предостави д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ – Смолян.

Вирни се горе