Доказаха: Маслото е по-полезно от маргарина

Доказаха: Маслото е по-полезно от маргарина

Американско изследване, което анализира отново данни от трудове от 60-е и 70-е години на миналия век, потвърди, че маргаринът вреди повече на здравето от маслото. Научните доказателства са категорични и напълно противоречат на официалните препоръки хората да намалят животинските мазнини в храната си като профилактика срещу сърдечносъдови заболявания.

Новото изследване показа, че маргаринът може да повиши опасността от сърдечносъдови заболявания, особено при мъжете на средна възраст. Сред австралийци, преживели инфаркт или ангина пекторис, смъртните случаи при ялите масло са два пъти по-малко, включително и от сърдечни заболявания.

Наситените мазнини вече не се смятат за толкова голям враг на здравето. Всъщност се оказва, че съдържащите се мазнини в месото и млякото са полезни. Те са ключови компоненти на клетъчните мембрани, важни са за производството на някои хормони, участват в преноса и усвояването на някои витамини и минерали.

Маслото е естествена храна, използвана от векове. В него има много витамини, полезни наситени мазнини, холестерол, който е много необходим на мозъка и нервната система, различни естествени съставки с противогъбични и противоракови свойства, антиоксиданти.

Изкуственият маргарин, от друга страна, е много по-вреден, отколкото признават производителите. Дори естественият му цвят не е жълт, а блудкаво сив. Първоначално той е съдържал хидрогенирани мазнини, които са толкова плътни, че запушват артериите. Сега вече се прави с вътрешно естерифицирани растителни мазнини (обработка, която пренарежда молекулите на мазнините при висока температура и налягане с ензими или киселини като катализатори). Те не са толкова плътни и затова да се надяваме, че не са толкова вредни за здравето. Що се отнася до маргарините, намаляващи холестерола с помощта на растителните химикали стероли и станоли, вече се оказва, че холестеролът не е чак толкова вреден и хората с над средни нива на холестерол са по-здрави, пишат от БТА.

Вирни се горе