До края на декември може да сменим личния си лекар

До края на декември може да сменим личния си лекар

Понякога ми се налага да сменя личния си лекар по най-различни причини – променям местожителството си, не съм доволен от работата на сегашния си лекар или просто решавам, че е време за промяна. Но какво представлява тази процедура по смяна, кога е възможна и какви са особеностите й?

Кога мога да сменя личния си лекар? Като здравноосигурено лице, имам право свободно да избирам общопрактикуващ лекар и лекар по дентална медицина на територията на цялата страна.

Смяната на личния лекар може да се осъществи два пъти през годината за хората от един здравен район (община). Това е периодът от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

Когато сменям постоянния или настоящия си адрес и се премествам да живея в друго населено място (например студентите, когато отиват да учат в друг град), то аз мога да сменя и личния си лекар по всяко време на годината без да се съобразявам с гореспоменатите срокове.

За смяната не се изисква да се отпиша от листата на досегашния си личен лекар. Отписването, както и включването в листата на новоизбрания лекар, става по служебен път в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК).

Трябва да попълня регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикушащ лекар. Този документ може да закупя от някои книжарници, да го изтегля от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от секция „Вие питате” или да го взема от РЗОК по местожителство.Същият попълвам предварително у дома или на място в кабинета на лекаря (а при негова инициатива, той самият го попълва пред мен).

С регистрационната форма отивам при новоизбрания си общопрактикуващ лекар. Трябва да представя:

Здравноосигурителна книжка (ако нямам здравноосигурителна книжка, трябва да предоставя трети екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар) и лична карта.

Документ за актуален здравноосигурителен статус (документът се получава от офисите на Националната агенция за приходите или може да се свали от сайта на НАП).

Информацията за лекарите със сключен договор със здравната каса също е поместена на електронната страница на НЗОК в секцията “Електронни услуги”.

Когато направя новия избор на общопрактикуващ лекар, новоизбраното лечебно заведение изисква извлечение от здравното ми досие (копие или етапна епикриза) от предишния ми личен лекар, който се задължава да изготви и представи документацията на новоизбрания лекар в срок от един месец от датата на постъпване на искането. Когато не съм посещавал лекаря си, ми се издава служебна бележка, която удостоверява липсата на здравно досие. Трябва да се знае, че новоизбраният общопрактикуващ лекар е длъжен да оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът, и от която дата аз като здравноосигурено лице съм включен в пациентската му листа.

Ако не сте навършили 18 години или сте поставен под пълно или ограничено запрещение, тогава изборът на нов лекар се извършва от родителите, настойници или попечители. В този случай се вписват и техните лични данни във формуляра.

Вирни се горе