Фестивалният туризъм създава заетост, устойчиви форми и нови традиции

 Фестивалният туризъм създава заетост, устойчиви форми и нови традиции

Приблизително 3 000 са фестивалите в България, като всяка година празничният календар се допълва от нови или изчезват досегашни, според данни на клъстер “Фестивалите в България”, предаде БТА.

Общ пътеводител на фестивалните събития в страната все още липсва, а отделни сайтове и организации се опитват да подредят част от празничните традиции или появяващите се нови инициативи. Фестивалният създава устойчиви форми на туризъм, той не само пълни хотелите, но и открива възможности за развитие на местния поминък, коментира Антония Титянова от “Фестивалите в България”.

Фестивалите и съборите в Родопите са съпътстващият туристически продукт, който довежда туристи в по-слабите сезони, когато липсват атракции, е мнението на Снежана Орлова, преподавател по туризъм. Златоград е добрият пример за създаване на нови фест традиции, поддържащи целогодишен туристически поток – празници на кафето, на чевермето, Балканска скариада, Трифониада, “Един пазарен ден”, Делюви тържества.

Палитрата на фестивалите все повече се разнообразява, българинът започва да се учи, че това е много добър модел да се привличат туристи към региона, допълва Титянова. Превръщайки местен обичай или традиционно блюдо в повод да се празнува, много малки селища успяват да привлекат посетители и туристи, надхвърлящи неколкократно населението на региона домакин. Във фест календара могат да се видят от странни по-странни празници, разчитащи на специализирана публика и ценители. Виртуалният гид сред фестивалите открива Празник на шопската спържа и суджука, на картофа, на кестена, на райската ябълка, на смилянския фасул, Айляк парад, Международен фестивал на ледените фигури, “Греяна магия”, “Лютеницотерапия”, “Кукурузени усмивки” и др. Последователите на максимата “In vino veritas” имат още десетки поводи за празничен тост – Фестивал на виното “Дефиле на младото вино”, Празник на пелина, Фестивал Хляб и Вино, Празник на младото червено вино, Арт салон “Любов и вино”, Sofia Wine Spirit Fest, Фестивал на мелнишкото вино “Златен грозд”, Дионисиеви празници “Калето”, Международно изложение “Фестивал на виното и храната”, Фестивал на виното Розе – Rose Wine Expo, Фестивал на виното и културното наследство “Августиада”, Фестивал на рибата и виното.

В дните около традиционния кукерски Песпонеделник в Широка лъка или Роженския събор, всички хотели в района са заети, а резервациите приключват месеци преди това, обясняват хотелиери.

Целогодишно в страната се провеждат специализирани събития, привличащи определена публика – в областта на колите, моторите, туризма и др.

Фестивалите са начин да се привлече публика към дадена дестинация и хората да съпреживеят определена културна среда, според представители на клъстера. Експертите по празничния маркетинг допълват, че възпитаването на усет към фестивалния туризъм трябва да продължи в посока единна рекламна стратегия.

Вирни се горе