Вариант "А" изтеглен за матурите по 13 предмета

Вариант "А" изтеглен за матурите по 13 предмета

Вариант “1”, от два изпитни варианта, беше изтеглен от журналист на БТА в Министерството на образованието, младежта и науката за вторите държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на зрелостниците, които започват от 8.00 ч. и продължават четири астрономически часа.

Днес в цялата страна ще има държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване по математика в седми клас, без област Перник, тъй като снощи след 20.00 ч. имаше няколко вторични труса, два от които бяха с магнитуд около 3 по Рихтер, каза зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Тя съобщи, че зрелостниците в Перник са около 1000, също около 1000 са и учениците в седми клас.

На 29 май учениците от 12-и клас от Перник ще се явят на вторите матури, но още се обсъжда изпитът по математика за седми клас дали е възможно да бъде в понеделник, на 28 май, заяви Милена Дамянова.

Тя уточни, че учениците от Перник на тези изпити ще решават други задачи и няма как да решават тези тестове, които се паднаха днес. Зам.-министърът на образованието каза, че директорите на училищата в Перник е трябвало да информират учениците от града, че се отменят изпитите им за днес.

Най-много зрелостници са заявили, че ще се явят на днешната матура по “География и икономика”, по “Английски език”, по “Философия” и по “Биология”,

отбеляза Милена Дамянова. Тя уточни, че по предварителни данни общият брой на зрелостниците, които трябваше да се явят на матури днес по 13 предмета, е 67 980, но от тях има недопуснати кандитати, както и тези около 1000 зрелостници от Перник.

Националното външно оценяване по математика в седми клас започва от 10.00 ч., а изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в 9.00 ч.

За първи път през тази година матурите за 12-и клас и изпитите в седми клас са в едни и същи дни, за да се пести учебно време.

Вирни се горе