Цвете за 8 март

Цвете за 8 март

За празника цените традиционно се вдигат

В навечерието на 8 март – празникът на жената, който традиционно се отбелязва у нас с подаряване на цветя, също традиционно търговците на букети вдигат неимоверно цените.

Търговци коментират, че родното производство е слабо, едва 20% от цветята по магазините са от България, а тази година цяла Европа е в недостиг заради суровата зима, показва репортерско проучване на в. „Монитор“. Италия и Гърция, които са основни вносители у нас, не се радват на добри условия. Дори Холандия, която е най-големият износител на цветя в ЕС е засегната от студа. Цените на едро са по-високи, което предполага и поскъпване в магазините, обясняват търговците.

Търговците споделят, че освен рози, хората масово купуват и пролетни букети за този 8 март.

На родния пазар в момента розите са главно внос от Еквадор и Кения, като цената на бройка стига до 5 лв. Очаква се букети от пролетни цветя да се продават най-много, като най-търсени са лалета, кокичета, зюмбюли, фрезии. Орхидеите от Тайван също са предпочитани, заради своята издръжливост.

Цената на едро за роза е от 1,20 до 2,60 лв. за брой, а еквадорската роза върви за 3 лв. Онлайн бутиците също се радват на голям успех. Предлагат се кошници с пъстри цветя, кутия с рози във формата на сърце и огромни букети. Цените са от 25 лв. до 200 лв. и нагоре.

Вирни се горе