През първото полугодие на 2012 г. са подпомогнати средномесечно 552 946 семейства със семейни помощи за деца

През първото полугодие на 2012 г. са подпомогнати средномесечно 552 946 семейства със семейни помощи за деца

С месечни помощи за деца по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца през първото полугодие на 2012 г. са подпомогнати средномесечно 552 946 семейства за 819 201 деца, от които за 716 деца помощта е предоставена под формата на социални инвестиции.

Въз основа на професионалната преценка на социалните работници, при приблизително 70 % от случаите осигурените социални инвестиции са за заплащане на таксите за детска ясла и детска градина. Наблюдава се увеличение на отпуснатите социални инвестиции с 22,6 % в сравнение със същия период на 2011 г., обяви социалният министър Тотю Младенов. Един от основните приоритети в работата на Министерството на труда и социалната политика е осигуряването на комплексна подкрепа за отглеждането на децата в сигурна семейна среда. Важен елемент от тази подкрепа са семейните помощи за деца, които достигат до повече от 80 % от децата в България и за разлика от други държави, се финансират единствено със средства от държавния бюджет, подчерта министърът.

Месечни помощи за дете се отпускат до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст и са в размер на 35 лв. Правото на тази помощ имат семействата със средномесечен доход на член от семейството, по-нисък или равен на 350 лв., определен за целта в Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г.

В случаите, когато родителите не полагат грижи към децата си или семейната помощ не се използва по предназначение, тя може да бъде предоставена изцяло или частично под формата на социални инвестиции с цел осигуряване на равни възможности за децата при тяхното отглеждане, възпитание, обучение, образование, опазване на здравето, развитие и социализация. Този вид непарично семейно подпомагане може да бъде под формата на предоставяне на пълно или частично заплащане на такса за детска ясла или детска градина, пълно или частично заплащане на столово хранене, закупуване на облекло, обувки, учебни пособия и др., поясни още Тотю Младенов.

Вирни се горе