Днес: Седмокласници и зрелостници на изпит по български и литература

Днес: Седмокласници и зрелостници на изпит по български и литература

За първи път държавният зрелостен изпит по български език и литература за XII клас и националното външно оценяване по предмета в VII клас са в един ден, за да се пести учебно време.

От 8 ч. днес е матурата, а от 10 ч. започва изпитът за националното външно оценяване за VII клас.

Конструирането на изпитния вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература е насрочено за 4:15 ч. тази сутрин в Министерството на образованието, младежта и науката. За да се гарантира, че няма да изтече информация за 41-вия въпрос (интерпретативната задача) от матурите, както това стана през 2010 г., конкретната комбинация ще се генерира в присъствието на медиите.

Възможните комбинации за целия тест по БЕЛ са около 12 млн., заявиха от МОМН.

Тестът за матурата по български език и литература за клас ще включва 40 задачи с избираем и със свободен отговор, групирани в осем сегмента, и една задача за създаването на аргументативен текст (есе или интерпретативно съчинение) върху фрагмент от изучавана в училище творба.

Всеки от осемте сегмента от теста ще се тегли от подготвени пет варианта на съответния сегмент, а последната – 41-ва задача, от 30 възможни теми.

Листовете за отговори на всички държавни зрелостни изпити ще се проверяват електронно с четец, което премахва възможността за грешки, посочиха от МОМН.

Тестовете, както и в предходните години, ще се оценяват в точки, като максималният брой точки на всеки държавен зрелостен изпит е 100.

Скалата за превръщане на точките в оценки традиционно ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи.

Зрелостниците в страната, които са подали заявление за полагането на матурата по БЕЛ, са 65 012. Те ще се явяват на матурите в училища, определени на случаен принцип.

Матурите продължават по четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

В 9 ч. в МОМН започва тегленето на изпитния вариант за националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас.

След изтеглянето на варианта по БЕЛ за седми клас ще бъдат обявени и изтегленият автор, и творбата за матурата по български език за XII клас, но без конкретната формулировка на темата.

Външното оценяване по БЕЛ за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички около 59 000 седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, които трябва да се решат за 60 минути.

Максималните точки за този модул са 60. Вторият модул от изпита по БЕЛ ще продължи 90 минути и за тях учениците трябва да напишат преразказ. Максималните точки за този модул са 35.

Той трябва да се напише от всички седмокласници, които искат да постигнат по-висок успех, за да кандидатстват в най-престижните езикови и профилирани гимназии в страната.

С първия модул също може да се кандидатства в тях, но седмокласниците ще имат по-нисък успех на изпитите.

Учениците от седми клас ще се явяват на изпита в училищата, в които учат.

Конкретната формулировка на 41-я въпрос от матурата по български език и литература, както и текстът за преразказа в допълнителния модул от изпита след седми клас ще бъдат поместени в сайта на МОМН след 12 ч. днес. Изпитните варианти ще се публикуват в сайта след 15 ч.

Вирни се горе