Депутатите одобриха пълната забрана за пушене

Депутатите одобриха пълната забрана за пушене

Промяната в закона за здравето за пълна забрана за тютюнопушене на обществени места от 1-и юни беше приета от парламентарната комисия по здравеопазване. Може да отпадне обаче изискването да се продават енергийни напитки на деца. Без спорове и дебати депутатите от всички партии се обединиха около безспорните ползи в защита на здравето на хората и средствата, които държавата ще пести от лечение и болнични, предаде БНТ.

Представители на опозицията все пак коментираха, че обещанието пълната забрана да се въведе доста по-късно е било подвеждащо за собствениците на заведения. Управляващите обаче смятат, че двугодишният срок, който беше даден, след като пълната забрана беше отменена дни преди да влезе в сила през лятото на 2010 г., е бил достатъчен.

“Съгласете се, че не е било коректно от страна на правителството да поеме ангажимент пред тези хора, че инвестициите (за салони за пушачи – б.р.) ще им вършат работа и след това да не си удържи на думата”, заяви Мая Манолова от БСП.

И проф. Станислав Станилов от “Атака” изтъкна: “Тези хора са направили инвестиции и в момент на криза ние оставяме 5-6 хиляди души без прехрана”.

“Дали това е най-важният проблем на здравеопазването в момента? Дали най-накрая ще доживеем онзи акциз от цигари и алкохолни напитки да отива за здравеопазване?”, каза пък д-р Нигяр Сахлим, депутат от ДПС.

Здравният министър Стефан Константинов обаче контрира, че официално няма документ за поет ангажимент с колко да бъде отложена забраната. “Никакви работни места няма да се съкратят. Ще ви отговоря с това, което съм видял в чужбина. Първите месеци има известно намаление на посещаващите, след това идва възвръщане на посещаемостта и накрая дори леко се увеличава. Не случайно избрахме 1 юни – не само, че е Ден на детето, а и тогава преходът ще е най-лек”, добави той.

Очаквано, собственици на заведения негодуват. “Никой не дискутира нищо. Това за нас идва като поредния удар под кръста. Много държави вече са освободили този режим, намалили са го. Защо никой не споменава това нещо? Те са се поучили от грешките си, защо ние да повтаряме чужди грешки?”, заяви ресторантьорът Трофон Гяцов. Според него и колегите му в условията на криза загубите ще са пагубни, а и ще се създадат условия за нови корупционни практики, като инспекторите ще проверяват заведенията избирателно. В държави, в които вече са приложили тази забрана, е съкратен около 15-20% от персонала, а над 30% от приходите са паднали, твърдят от бранша.

В същото време лекарски организации подкрепиха крайната мярка, а неотдавна дори туроператори заявиха, че страната ни ще спечели от нея. Според последното проучване обаче, 56% от българите са против.

В четвъртък европейският комисар за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали пристига у нас, за да подкрепи готвените промени за ограничаване на тютюнопушенето.

Вирни се горе