473 деца от 14 училища се научиха да карат ски

473 деца от 14 училища се научиха да карат ски

40 деца от втори и трети клас от общините Смолян и Чепеларе се включиха във финалното състезание, с което завърши Програмата „Научи се да караш ски” за този сезон. Обучението на малките скиори стартира на 4 март и се провеждаше в курорта Пампорово. За четири седмици общо 473 деца от 14 училища в общините Смолян и Чепеларе бяха включени в програмата. „Научи се да караш ски” е съвместен проект и се организира от МОМН, чрез Регионален инспекторат по образованието – Смолян, Министерството на физическото възпитание и спорта, Българската ски федерация, фирма „Пампорово” АД и спонсори. Целта на програмата е да предостави начално ски обучение на деца от началния курс и да запознае малчуганите с магията на белите спортове,съобщиха от инспектората по образование в Смолян.

Всяка група от ученици имаше възможност да прекара 4 дни абсолютно безплатно по белите писти на Пампорово. За всички беше осигурен транспорт от двора на учебното заведение до плац „Малина” и обратно, ски екипировка, лифт карта, обяд и планинска застраховка. В организацията на обучението много активно се включиха от „Пампорово” АД. Техните квалифицирани ски учители поемаха всяка група деца още с пристигането, оборудваха ги в ски гардеробите и водеха обучението в рамките на 5 часа дневно. В края на всяко четиридневно обучение беше организирано мини състезание, в което класираните от 1-во до 10-то място получаваха право да участват във финалната надпревара. Всички малчугани, включени в програмата, получиха и ски диплома за придобитите умения. Обучението донесе много емоции на децата, коментираха като цяло ръководителите. За финалния слалом дори се беше събрала публика и имаше агитки, които подкрепяха своите състезатели.

В оспорваната надпревара на първо място се класира Павлина Дамянова от СОУ „Васил Дечев” – гр. Чепеларе, втори е Манол Ружинов от ОУ „Иван Вазов” – Смолян, трета е Теодора Чакърова от СОУ „Васил Дечев” – гр. Чепеларе. Подреждането до десето място е следното: Евгени Цветков от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – с. Момчиловци, Анастасия Шокова, Златина Шокова, Мартин Христев – СОУ „Васил Дечев” – гр. Чепеларе, Янис Хаджиев от ОУ „Иван Вазов” – Смолян, Тодор Радев от СОУ „Отец Паисий” – Смолян и Борислав Пашов от ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” – Смолян. За първите 10 наградата е да прекарат още 4 дни безплатно в Пампорово и да се порадват на новопридобитите си умения и на снега.

Вирни се горе